dissabte, 25 de desembre del 2021

HOMENATGE A FRANCESC MACIÀ EN EL 88È ANIVERSARI DE LA SEVA MORT.

Com cada any, membres d'Estat Català han homenatjat al President Francesc Macià, dirigent i un dels fundadors del partit Estat Català, partit que l'any vinent farà 100 anys.  

Avui fa 88 anys que va morir el President Francesc Macià a Barcelona, el dia de Nadal de 1933.

Va néixer a Vilanova i la Geltrú (Garraf), fill d'una família que provenia de les Borges Blanques (les Garrigues), a partir de 1907 va entrar a treballar políticament dins del catalanisme i va aconseguir impulsar un projecte polític independentista i progressista que es diu Estat Català.

Estat Català va ser el partit que va tenir èxit en aquell moment, agafant l'experiència anterior de la UC (Unitat Catalanista), de la FDN (Federació Democràtica Nacionalista) i de la unitat política electoral i catalanista que va significar Solidaritat Catalana el 1907.

El 1922 va ser un dels fundadors d'Estat Català i va intentar totes les vies possibles per a deslligar-se d'Espanya amb complots, insurreccions armades i projectes diversos (Complot del Garraf, Prats de Molló, Constitució catalana provisional de l'Havana), amb pactes amb sindicats i forces d'esquerres i progressistes (com el pacte amb CNT contra la Dictadura, el Pacte de Sant Sebastià...) i intents de coalicions amb altres partits (com Solidaritat, la formació d'ERC...) i sempre va trobar a l'altre costat, al costat espanyol, la resposta negativa i l'enfrontament, però mai es va desanimar ni va pensar que calia enretirar-se i tornar a casa esperant millors temps, ni va pensar que ens havíem d'esperar a ser més per a començar a caminar. Sempre va pensar que la independència del país estava en un dels trams finals del camí. Les coses no van anar el bé que haurien hagut d'anar, però els intents van ser constants de fer propostes polítiques i posar-les a la pràctica, tot i que els adversaris no li van posar fàcil i ell personalment va haver d'estar alguns anys a l'exili. Valorem de Francesc Macià la seva capacitat política, la capacitat de lideratge i de fer propostes positives sempre amb la finalitat d'aconseguir un país independent i socialment més just.

Visca Catalunya LLIURE.




divendres, 3 de desembre del 2021

ESTAT CATALÀ AL 95è ANIVERSARI DELS FETS DE PRATS DE MOLLÓ

Diumenge 21 de novembre hi va haver la participació d' Estat Català en els actes del 95è aniversari dels Fets de Prats de Molló.

Es van organitzar unes intervencions i parlaments davant de la Vila Denisa, centre logístic dels Voluntaris catalans que havien d' entrar al Principat des de la Catalunya del Nord, dirigits per Francesc Macià, Ventura Gassol, Bordas de la Cuesta i Carner Ribalta.    

A continuació es va fer una visita a la casa històrica de l' independentisme català. A la tarda es va presentar el llibre "Diccionari biogràfic d' Estat Català" a la mateixa població.


 

dijous, 18 de novembre del 2021

PRESENTACIÓ D'UN ALTRE LLIBRE D' ESTAT CATALÀ DINS DELS ACTES DEL 95è aniversari dels FETS PRATS DE MOLLÓ

 Aquest diumenge 21 de novembre a Prats de Molló (Vallespir, Catalunya del Nord) es faran els actes per a commemorar el 95è aniversari dels Fets de Prats de Molló (1926), ESTAT CATALÀ participarà com cada any en els actes conjunts:

11:00 Ofrena floral i parlaments davant el monument a Francesc Macià a Prats de Molló.

11:45 Acte d' homenatge i parlaments  als Voluntaris Catalans i a tot l' exili català a la Vila Denisa (centre logístic de la preparació dels fets de Prats de Molló) i Visita a la Casa històrica.

12:30 Ofrena al monument a Mossèn Cinto Verdaguer a Prats.

15:00 A més a més d'aquests actes conjunts, la Comissió del Centenari d' Estat Català i la Fundació Reeixida fan la presentació del llibre "Diccionari Biogràfic d'Estat Català", on parlaran els dos coordinadors del llibre i cinc dels autors d' aquest llibre que resumeix 100 biografies de 100 personatges de diferents etapes i territoris catalans que han estat importants en aquests 100 anys de recorregut d' Estat Català, el partit independentista més històric del nostre país.   





dilluns, 25 d’octubre del 2021

PRESENTACIÓ LLIBRE SOBRE ESTAT CATALÀ SOTA EL FRANQUISME.

Dimecres de la setmana vinent, 3 de novembre, a la Llibreria Alibris es farà la presentació a 2/4 de 7 del vespre  del llibre "Estat Català sota el franquisme (1939-1968)" a càrrec de l' autor Fermí Rubiralta.

És una primera presentació d' un seguit de llibres que s' aniran presentant entre aquest any i l' any vinent en relació a la celebració del Centenari d' Estat Català. 

Partit degà de la política catalana fundat l' any 1922 i que l' any vinent 2022 farà 100 anys.



dimarts, 5 d’octubre del 2021

UNA ALTRA VICTÒRIA A SARDENYA

 Felicitem al President Puigdemont i als consellers Clara Ponsatí i Toni Comín. Però molt especialment als advocats que han anat seguint els processos a Escòcia, Alemanya, Bèlgica Suïssa i Sardenya perquè, tots ho sabem molt bé, la denegació de l' extradició a Espanya és una victòria per als exiliats, però també per a tots els represaliats, per als que van votar, per als que ens creiem i estimem aquest país.

Per tant felicitats a tots, ens ho mereixem.


     

divendres, 10 de setembre del 2021

ESTAT CATALÀ- 11 DE SETEMBRE 2021

 Aquest 11 de setembre ESTAT CATALÀ estarà com sempre al Fossar de les Moreres de Barcelona a les 12 del migdia, col.laborant com sempre dins la Comissió Independentista Fossar de les Moreres.

Al mateix temps que col.laborem i coincidim en el manifest de l' 11 de setembre d' Independentistes d' Esquerres. Bona Diada a tothom i us esperem al Fossar al matí i a la manifestació de la tarda.

 

diumenge, 11 de juliol del 2021

ESTAT CATALÀ: 99 ANYS DE LLUITA PER LA INDEPENDÈNCIA.

 Aquesta setmana, concretament el dijous 8 de juliol, es van complir 99 anys de la fundació del partit Estat Català.

En record d' aquell moment el president d' Estat Català va publicar aquest article, sobre una data important per a la nostra història col.lectiva.

  

Estat Català, fundat ara fa 99 anys al local del CADCI per Francesc Macià, és un dels partits independentistes més antics d’Europa, juntament amb el Sinn Fein irlandès.

Des del seu inici, ha sigut un partit clarament independentista, amb l’objectiu de crear l’Estat Català com a república independent. 

També, des del seu naixement, ha sigut un partit antifeixista. Estat Català s’ha enfrontat sempre amb la dictadura i el feixisme: durant la dictadura de Primo de Rivera, amb accions de resistència com el Complot de Garraf o l’intent insurreccional de Prats de Molló; després, el 19 de juliol del 36 i durant la guerra dels tres anys, lluitant als carrers de Barcelona i al front, a primera línia, contra el feixisme espanyol. Al llarg de la seva dilatada història sempre ha prioritzat la unitat per avançar cap a la independència: al final de la dictadura de Primo de Rivera, als anys 30, va impulsar, amb altres forces republicanes i autonomistes, la creació d’ERC, amb la consegüent i aclaparadora victòria electoral a les eleccions municipals del 12 d’abril i la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià.

Un cop acabada la guerra civil, des de l’exili francès, va crear el FNC, front unitari independentista i antifeixista que va col·laborar amb la lluita a França contra el nazisme i que, a Catalunya, va encapçalar la resistència antifranquista.

Aquesta lluita de resistència contra els enemics de Catalunya li ha comportat a Estat Català moltíssima repressió, llargs empresonaments dels seus militants, per la coherència amb els seus ideals, i sobretot l’exili, per tal de fugir de la repressió i seguir lluitant.

Ja des de la seva fundació, va patir una forta repressió i Francesc Macià es va haver d’exiliar, ell i molts militants d’Estat Català. L'estat francès, Bèlgica, han estat llocs de refugi habitual dels militants independentistes. És des d’aquestes bases segures que es va seguir lluitant contra la dictadura i la monarquia d'Alfons XIII i internacionalitzant el fet català arreu del món. L’exili comporta moltes privacions i patiments, sense cap mena d’estructura de suport a l’exterior, tret de petits suports i ajudes de compatriotes i polítics progressistes. Cal recordar la mort a l’exili, a Bèlgica, del jove Francesc Català i Serra, fill de Ripoll i voluntari d’Estat Català a Prats de Molló.

El segon exili massiu de militants d’Estat Català, com desenes de milers de catalans després de la derrota davant les tropes feixistes del general Franco, va portar centenars de militants als camps de concentració francesos amb unes deplorables condicions. Molts dels militants que no van poder fugir van ser empresonats o afusellats al Camp de la Bota.

Malgrat la desfeta, Estat Català va seguir lluitant durant la llarga nit del franquisme, la flama  de la lluita per la independència de Catalunya es va mantenir i es va seguir patint noves onades repressives, empresonaments i fugides cap a l’exili de noves generacions de militants d’Estat Català per la seva vinculació a grups de resistència contra el franquisme, com el FAC, a finals dels anys 60 i principis dels 70.

Estat Català, durant aquests 99 anys d'existència, s’ha mantingut fidel a l’objectiu perquè es va fundar: la independència de Catalunya.

Estat Català sempre ha tingut clar que amb l’estat espanyol no hi ha res a negociar, la independència mai serà pactada, la independència serà unilateral o no serà!

dimarts, 6 de juliol del 2021

EL TRIBUNAL DE CUENTAS I NOSALTRES.

 Les tàctiques dels Governs espanyols (de dretes o d' esquerres) són sempre les mateixes: "indults" condicionats i avantçant-se a les decisions europees per a després donar una estocada més forta.

El cas del Tribunal de Cuentas és per a un estudi de les referències que fan servir els Governs espanyols: enfonsar les persones econòmicament per a veure si retrocedeix el moviment.

Han pujat un graó, l' atac econòmic ataca no només a la persona (com la presó), sinó a tota la família en sentit ampli i no provisionalment (com la presó) sinó definitivament.

Cada vegada l' atac és més dur sota l' aparença del "progressisme" i el "dialogo". 

Podriem posar el que molts sabeu sobre el Tribunal de Cuentas, però si és breu millor i el diputat a Madrid, Gabriel Rufian, ho va resumir bé i no cal duplicar informació.    



dimecres, 23 de juny del 2021

SOBRE ELS INDULTS, EL BLANQUEIG DELS GOVERNS ESPANYOLS I EL CONSELL D'EUROPA

 Durant moltes setmanes els "tertulians", "opinadors" i "comentaristes" de diferents espècies polítiques han debatut sobre els indults, mentre el debat sobre un consens de mínims per a avançar en la confecció de la República Catalana i les estrategies més adients han passat a un segon pla. 

Des d' Estat Català diem, com també diuen altres entitats, que els indults només serveixen per a blanquejar els governs espanyols (de dretes o d' esquerres i per a retroalimentar-se entre ells i succeir-se indefinidament en el poder a Madrid). 

Podem alegrar-nos com a persones d' Estat Català que altres persones (presoners) puguin estar a casa seva i alleugerir el patiment de les seves families, fills/es, etc. Res a dir en aquest tema. Però no som tan babaus per a creure'ns que "Espanya ha canviat", que "s' obriran negociacions" "taula de diàleg" etc etc.

Els indults no serveixen de res políticament. Uns dirigents espanyols van posar injustament a la presó a uns dirigents catalans, ara els treuen i els hem d' agrair el fet i ser bons "espanyols". És insultant per als presoners i per a tots els catalans i catalanes. A partir d' ara alguns polítics catalans seran "bons nens i submissos" i son els que han rebut la repressió. Però els que van aplicar la repressió no hem sentit que hagin d' atenir-se a unes condicions. I no entrem a parlar que els "indults poden ser reversibles" perquè l' engany ja no s' aguanta. És insultant.

I així estem, blanquejant el Govern espanyol de torn, que es nega a parlar del fons del problema (alts executius del Govern espanyol ho han remarcat aquests dies): que no son altres que l' AMNISTIA, el REFERÈNDUM, la INDEPENDÈNCIA.

Però els indults no han estat un gest "generós" del PSOE, ni els han convençut els Comuns per a fer-ho com diu l' Albiach. Els indults venen abans de les votacions al Consell d' Europa i la bufetada dels representants europeus en les seves votacions a Espanya (fet convenientment dissimulat als mitjans del Regim del 78). La votació europea ha estat molt clara.  Per a nosaltres, és molt significatiu que l' arma utilitzada pels Governs espanyols històricament contra els pobles (la imposició, les armes, la violència i sobretot la POR) no serveixen gaire a Europa i van canviant per altres armes més suaus (l' engany i les promeses falses), però hi ha un fet important per a tots, el Govern d'Espanya no pot fer sempre el que vol, ni pot manipular ni pressionar als diplomàtics ni eurodiputats a plaer. Hi ha canvis que hauriem d' aprofitar.   

Ens sembla interessant l' editorial d' avui de Vilaweb i els seus enllaços finals per a fer-nos una idea més aproximada de la situació i la magnitut de l' engany.

   

Ni una sola nit no haurien hagut de passar a la presó

Ara és el moment d'empènyer molt i amb tota la força

Els indults als presoners polítics catalans s’han aprovat finalment i tot indica que avui mateix seran tots al carrer. Jordi CuixartJordi SànchezOriol JunquerasQuim FornRaül RomevaDolors BassaCarme ForcadellJosep Rull i Jordi Turull en realitat no haurien hagut de passar ni una sola nit, ni un sol dia, a la presó. Perquè, com molt bé va remarcar ahir l’ANC, no van fer res el 2017 que puga justificar la privació de llibertat, privació de la qual no podrem perdonar mai els culpables. Començant pel rei dels espanyols, continuant per Mariano Rajoy i Pedro Sánchez –que no pot deixar enrere el seu pas, per més que vulga– i rematant-ho en la miserable corrua de jutges, togats i funcionaris que van ser subcontractats en l’intent de fer més presentable la repressió davant Europa. Un esforç, aquest, en el qual ja es veu que no han pogut reeixir. Ahir, a Madrid, tan sols Jaume Asens va demanar perdó als presos i les seues famílies i no era ell, precisament ell, qui havia de fer-ho. Ans al contrari.

L’alegria que tots sentim pel retrobament dels presos polítics amb les famílies i amics no significa, però, que s’haja acabat la repressió. I la república independent de Catalunya tampoc no és encara la realitat palpable que la majoria del Principat vol que siga. De manera que tenim davant un punt i a part. Notable. Però no definitiu.

I no és definitiu perquè els objectius que ens vam proposar com a nació el 2010 no s’han aconseguit encara. Però sobretot perquè Pedro Sánchez no té res al cap llevat d’escapar-se com puga, i ara que encara pot, de la condemna europea. No hi ha cap projecte de cap mena, cap proposta que el govern espanyol vulga posar sobre la taula. El president Aragonès ahir va dir que ara era el moment del referèndum acordat, en una intervenció en què va reivindicar la independència, la fi completa de la repressió i el retorn dels exiliats, començant pel president Puigdemont, amb qui manté una relació remarcablement respectuosa. Però aquesta proposta, novament, naix a Catalunya.

Sóc profundament escèptic sobre la possibilitat que hi haja mai cap referèndum acordat amb Espanya. Tot i estar d’acord que seria la situació ideal, no ho veig possible de cap manera. Però al mateix temps no negaré que alguna cosa molt important sembla que ha canviat fa unes quantes hores a Europa. I m’agradaria cridar l’atenció sobre un parell de detalls que han passat generalment desapercebuts, però que a mi m’han semblat particularment remarcables.

Les dades que hem vist aquests dies mostren els vots concrets que va rebre l’informe contra Espanya i Turquia al Consell d’Europa. Turquia, Espanya i l’Azerbaitjan, un país d’origen turc, eren les tres delegacions més nombroses i van ser les tres úniques que van votar majoritàriament contra l’informe. La resta de vots contraris foren de l’extrema dreta, sobretot. En canvi, en estats com ara AlemanyaFrança i Suïssa, tots els delegats –socialistes, populars o de qualsevol altre partit– van votar a favor de la resolució que condemna Espanya i Turquia. Cosa que significa que la vella tàctica espanyola del xantatge del PSOE i el PP als seus socis europeus ha deixat de funcionar. Això ja es va apuntar en el vot dels suplicatoris al Parlament Europeu, però ara s’ha certificat definitivament. Si el 2017 Espanya podia amenaçar i imposar-se a còpia d’amenaces, ara ha perdut la capacitat de fer-ho. Ho hauríem d’apuntar.


EI el segon detall té molta relació amb això. Ahir el diari La Razón va explicar de manera molt sorprenent que l’octubre del 2017 Juncker va voler proposar en públic una negociació entre Catalunya i Espanya amb la Unió Europea de mitjancera, negociació que evidentment hauria canviat la història. (Podeu llegir-ne els detalls i el context.) La Razón no és una font fiable i sembla que la intenció de la notícia és contraposar l’actuació del govern Rajoy amb la del govern actual. Però, en tot cas, per primera vegada algú, i ha de ser un algú del PP molt ben connectat amb els únics que poden saber què va passar, aporta noms i dades d’una cosa que havia circulat àmpliament però sempre com a rumor. I que indicaria, si mai fos possible de confirmar aquesta informació, que ni el 2017 les coses no eren tan clares per a Espanya com semblava aleshores.

Són dos detalls que cal afegir a la reacció internacional arran dels indults, una reacció que ha anat molt majoritàriament en la línia de dir que el diàleg i la negociació és el que cal i que la via seguida fins ara per Espanya era errònia i no treia cap a res. És una pena que molts dels qui avui diuen això i ho aplaudeixen no fossen prou valents per a expressar-ho també quan calia. Si la comunitat internacional hagués estat tan clara a rebutjar la violència espanyola el 2017 tot hauria estat ben diferent. Ells també hi tenen la seua responsabilitat.

Siga com siga, ara és el moment d’empènyer molt i amb tota la força. Perquè davant els nostres ulls, coartada ja a Europa la reacció espanyola, només hi ha dues opcions. Si la violència no és acceptable i la repressió és condemnada com un error, Espanya ha d’assumir que s’ha quedat sense l’eina que li va permetre de frenar el desenvolupament de la DUI. I per tant o bé accepta com més prompte millor de resoldre el conflicte nacional amb un referèndum a l’escocesa o bé, si persisteix en l’error de no voler fer política, la unilateralitat serà més justificada que mai, a partir de la victòria en el referèndum del Primer d’Octubre i el qüestionament generalitzat de la reacció que va tenir l’estat espanyol.

 PS1. Els indults no són clars del tot. Ho explica ací Josep Casulleras: “La lletra petita dels indults: les condicions imposades als presos pel seu comportament

PS2. Més avisos, aquest de Marta Rojals: “La turboconcòrdia i altres mites“. Aquest de Julià de Jòdar: Temps de desestabilitzar. I aquest de Joan Minguet Batllori: Ens volen submisos: majories, minories i abismes democràtics.


dilluns, 7 de juny del 2021

NOVA CALEDÒNIA, VIA LLIURE CAP AL REFERÈNDUM PER LA INDEPENDÈNCIA.

 Aquestes setmanes una Delegació política de Nova Caledònia (encapçalada pel President del Congrès de Nova Caledònia i el Conseller d' Afers Exteriors) està fent una gira per alguns països europeus per a explicar el Referèndum acordat per la independència que es farà al desembre d' aquest any.

També han estat aquests dies a Catalunya, acompanyats pel Grup de Suport al Referèndum de Nova Caledònia on també hi som Estat Català. S' han fet reunions i s' han signat Acords entre els dos països. 

Encoratgem i donem suport a la iniciativa del poble kanak per a decidir lliurement el seu futur, trencant la mentalitat imperialista dominant en molts governs europeus i mundials, mitjançant un Referèndum.   


En la foto es pot veure l' homenatge que va fer la Delegació kanak  al Fossar de les Moreres, amb la bandera del seu país. 


dissabte, 29 de maig del 2021

L' EXÈRCIT ESPANYOL I CATALUNYA.

Suport a les nostres Institucions, que són el Parlament de Catalunya com a poder legislatiu i representatiu de les decisions dels ciutadans/es d' aquest país i al Govern. 




 

dimecres, 26 de maig del 2021

REUNIONS DE PREPARACIÓ PER AL REFERÈNDUM D' INDEPENDÈNCIA A NOVA CALEDÒNIA.

 

REFERÈNDUM D' INDEPENDÈNCIA A NOVA CALEDÒNIA.


Aquesta setmana, responent a la invitació del Ministre francès d’ultramar, una delegació d’electes independentistes de la Nova Caledònia ha arribat a Paris per negociar i posar-se d’acord amb l’estat francès en la data del nou referèndum d'independència. 

Cal recordar que a la Nova Caledònia s’han fet dos referèndums d’independència, el primer el 2018, amb uns resultats dels partidaris del No a la independència molt lluny dels que esperaven l’estat francès i els partits unionistes de la Nova Caledònia: els resultats van ser del 43,6% de Sí i del 56,7% de No a la independència, quan, un mes abans, totes les enquestes donaven com a guanyador el No amb un 66%, contra el Sí amb un 34%.

El 4 d’octubre de 2020 es feia el segon referèndum d'independència, aquesta vegada no es va publicar cap enquesta prèvia a la data del referèndum, el resultat va ser extraordinari: amb una participació rècord del 85,6%, van augmentar en més d’un 20% els vots del Sí a la Independència i el No va perdre més del 3,5% dels vots.

Després d’una crisi de govern provocada pels independentistes, a causa del desacord amb la mala gestió de la crisi de les mines de níquel de què la Nova Caledònia n’és un dels primers productors mundials (el govern unionista havia intentat la darrera espoliació abans del pròxim referèndum d'independència cedint els drets d’explotació de les mines a Trafigura, una multinacional suïssa coneguda per les seves agressions al medi ambient arreu del planeta i que té l’oposició dels sindicats independentistes i la majoria de la societat canac), el passat mes de febrer, el nou govern va passar a ser majoritàriament independentista, dels 11 membres del gabinet, 6 són independentistes; aquesta situació de majoria governamental independentista no es produïa des del 1999.

Cal destacar, a més, el fet que, fa uns dies, el diari francès conservador 'Le Figaro' publicava una enquesta en què el 66% dels francesos es declarava favorable a la independència de la Nova Caledònia.

És en aquest context polític que tindran lloc a París, del 26 de maig al 3 de juny, reunions al més alt nivell entre l’estat francès i la delegació dels independentistes canacs. Aquesta delegació està encapçalada per Daniel Goa, president de l’Unió Calédonienne; Roch Wamytan, president del Congrés de la Nova Caledònia (un dels signataris amb l’estat francès dels acords de Matignon de 1998, en què s'acorda la metodologia dels referèndums d'independència, amb la supervisió de l’ONU); Mickael Forrest, responsable d’internacional del FLNKS i interlocutor canac a les reunions de descolonització de l’ONU.

Les reunions amb l’estat francès d’aquest dies tractaran sobre les dates del pròxim referèndum (la proposta dels independentistes és que sigui el segon semestre del 2022), també presentaran el seu projecte de Constitució per a la Nova Caledònia, abordant temes com la ciutadania, les relacions amb França i la UE, etc.

També, dintre aquest mateix paquet, hauran de tractar el tema dels nous votants i els seus drets de vot al referèndum d'independència, sempre tema de discòrdia amb els unionistes francesos que habiten a la Nova Caledònia.

A més del tema del referèndum, un altre tema calent de les reunions de París és la gestió de la crisi actual amb les mines de níquel, que és clau dintre el projecte de societat dels independentistes del FLNKS.

Un cop acabades les reunions a París amb l’estat francès, la delegació canaca farà una gira diplomàtica arreu d’Europa per informar de la situació política i del nou referèndum d'independència. El primer país que visitaran serà Catalunya, on seran rebuts per les institucions catalanes i també per actors econòmics. La gira europea els portarà, entre d’altres països, també a Escòcia, on es reuniran amb el nou govern independentista de Nicola Sturgeon, i acabaran la gira al Parlament Europeu, on es reuniran amb els diferents grups parlamentaris.

Els canacs són una locomotora que va directament i imparable cap a la independència. També els escocesos, després de l’aclaparadora victòria electoral de les darreres eleccions, deixen clar quin és el camí. Catalunya no pot deixar passar el tren de la història i menys amb una majoria absoluta independentista de més del 52% dels vots. Ara ja tenim govern, cal agafar forces i tornar a fer un pas endavant cap a la independència.

diumenge, 2 de maig del 2021

ESTAT CATALÀ als actes en memòria dels Germans Badia i ahir del 1r. de MAIG

 Ahir va ser 1 de Maig, els militants d' EC van estar a algunes concentracions de les que hi havia previstes a Catalunya, sempre donant suport a les legítimes reclamacions dels treballadors de la indústria, de la banca, de la restauració...però també dels pagesos, pescadors, ramaders, autònoms i immigrants, que potser no fan tant soroll, però pateixen intensament la situació de tancaments, crisi i acomiadaments. Però al mateix temps recordem els beneficis de cada any (fins i tot en temps de crisi o de pandèmia) que tenen els grans Bancs i monopolis, sempre aixoplugats per l' Estat.

Tampoc oblidem la situació asfixiant econòmicament que segueix aplicant l' Estat espanyol contra Catalunya.

Potser en aquest moment també cal recordar el compromís d' Estat Català amb el primer de maig, amb assistència ja des dels anys 30, com es pot comprovar amb fotos d' hemeroteca.

Per una altra part, també EC va assistir a la invitació de l' acte en memòria dels Germans Badia.

GERMANS BADIA- 85 ANYS DEL SEU ASSASSINAT.

Els germans Badia (Miquel i Josep Badia) eren fills d'una família pagesa de Torregrossa (Pla d'Urgell). El que es pot destacar del seu caràcter era que eren coherents amb les seves idees i compromesos amb el que pensaven. Se n'ha parlat i escrit molt i no van deixar indiferent ningú a la seva època (a favor o en contra), també hi ha un llibre publicat sobre Miquel Badia: “ Miquel Badia. Vida i mort d'un líder separatista”.

Miquel Badia va arribar a Barcelona per a estudiar el 1922, any de la fundació d'Estat Català al CADCI i de seguida es va afiliar al nou partit de Francesc Macià, Ventura Gassol, Escaler, etc.

Només tenia 16 anys.

Va ser membre fundador de l'organització Bandera Negra i per tant va participar després al Complot del Garraf, l' any 1925.

Descobert el Complot contra el rei d'Espanya i la Dictadura, els membres de Bandera Negra van ser detinguts, empresonats, jutjats... i ell condemnat a 12 anys de presó. Els primers anys els va passar als penals d'Alcalá i d'Ocaña.

Al 1930 va caure la Dictadura de Primo de Rivera i els presoners van ser amnistiats.

L'any següent es va proclamar la República (a Barcelona la catalana i l'espanyola) i Miquel Badia va ser nomenat cap de les JEREC (Joventuts d'Esquerra Republicana-Estat Català).

El 1932 el Conseller Dencàs el va nomenar secretari seu (aconsellat per Jaume Compte) i el 1933 va tenir problemes amb els sectors de la FAI per intentar paralitzar una vaga de transports.

Però el desembre de 1933 va ser designat Secretari d'Ordre Públic de la Generalitat, va intentar perseguir la violència als carrers de Barcelona i es va enfrontar a sectors diferents de l' espanyolisme, de l' anarquisme i també de la judicatura. Això li va fer guanyar molts enemics.

El cas de l' enfrontament amb un Fiscal va ser molt comentat en aquell moment. El 7 de febrer de 1934 Badia havia estat nomenat Cap Superior dels Serveis d'Ordre Públic de la Generalitat, en aquell moment la corda estava molt tibada entre els Governs català i espanyol, el Director de la publicació “Nació Catalana” va ser processat per “injuries al Govern espanyol” per un article aparegut a la seva publicació.

L'autor de l'article era Granier-Barrera conegut independentista que havia estat membre d'Estat Català i de Bandera Negra i també condemnat pel Complot del Garraf, que en aquell moment militava a la USC (Unió Socialista de Catalunya) i feia de periodista per a les publicacions l' Opinió, la Publicitat i Nació Catalana.

Al judici van demanar de fer les declaracions en català, tant el Director del diari (Josep Aymà) com el seu advocat (J.M. Xammar), però els ho van prohibir. Hi va haver aldarulls i l' acusat i el seu advocat van fugir.

Poc després van ser detinguts i ingressats a la presó Model i es va posar data per a un nou judici. El dirigent d'Estat Català, Marcel.lí Perelló va dir públicament que “era un retorn a la Dictadura en plena República i que es continuaven perseguint mitjans catalans”.

La data del nou judici va ser el 10 de setembre, que no va agradar ningú i va provocar nous aldarulls. Els Serveis d'Ordre Públic de Miquel Badia van detenir al Fiscal del cas i no als acusats, i els van acusar “d'alterar l'ordre públic i insultar la policia de la Generalitat”.

Els seus mètodes per a imposar l'ordre públic als carrers de Barcelona van afectar tant a sectors de l' espanyolisme com de l'esquerra.

Poc després van arribar els Fets del 6 d'octubre de 1934 i Miquel Badia era un dels organitzadors, però no va sortir bé i algunes persones conegudes es van haver d'exiliar (entre ells Badia). Va estar dos anys exiliat a França, Amèrica, Alemanya i Bèlgica i finalment va retornar a Catalunya entrant per Andorra, amb la victòria del Frente Popular a Espanya i del Front d'Esquerres a Catalunya ja podia retornar.

A partir d'aquell moment, febrer de 1936, es va encarregar de reorganitzar les Joventuts d'Estat Català, dos mesos més tard moririen els dos germans assassinats al carrer Muntaner de Barcelona.

La investigació dels assassinats no es va acabar de fer mai, ja que el policia encarregat del cas, Jaume Vizern va ser assassinat quan va començar la guerra de 1936-39 i es va arxivar el cas. Dos periodistes que investigaven el cas des de la “Publicitat” (Josep Maria Planes) i des de la “Rambla” (Avel.lí Artís “Tísner”), no van poder acabar la investigació perquè el primer va ser assassinat i el segon va haver de fugir a París.

La seva vida i la seva mort van posar sobre la taula les contradiccions de la societat d'aquell moment i el paper que havia de jugar l'independentisme dins d'aquella situació polaritzada i amb massa interferències exteriors, va ser un dels personatges del moment que va tirar endavant l'estratègia de “nacionalitzar el país”, tot preparant el camí cap a la independència en el context del moment.             

 


dimarts, 27 d’abril del 2021

L' EXTREMA DRETA, EL NACIONALISME D' ESTAT I L' AMENAÇA MILITAR

 Riure les gràcies del feixisme, com ha fet una bona part de"l'esquerra espanyola" i donar-li veu i debat "encara que fossin extraparlamentaris" ara fa pocs anys, al mateix temps que se'ls blanquejava quan atacaven i ataquen a Catalunya i als catalans i catalanes amb mentides des dels seus mitjans de comunicació porta conseqüències i ara alguns líders de "l' esquerra espanyola" fan una crida a aturar el feixisme. Sempre el mateix tarannà des dels Governs espanyols. Cap novetat.

Ens ha agradat l' editorial d' avui a Vilaweb, després del manifest dels generals francesos, aplaudits per l' extrema dreta (també cap novetat), defensant el nacionalisme d' estat (el que diuen que és el bo) contra allò que diuen nacionalisme perifèric (aquest és el dolent, el dimoni). 

     L’extrema dreta, el nacionalisme d’estat i l’amenaça militar

El 22 d' abril de 1961 un grup de militars francesos, dirigits per quatre generals, va fer un colp d’estat contra la república a Alger. L’anomenat putsch va durar quatre dies i cinc nits, però no va impedir la independència. Aquells generals havien estat educats en la idea de la “França dels cent milions d’habitants”, on un ciutadà d’Orà era tan “indiscutiblement i per sempre” francès com ho puga ser avui un de Perpinyà. En vista de l’avanç del procés d’independència i de la constatació, per part de De Gaulle, que no hi havia cap manera de frenar els nacionalistes algerians, els colpistes van passar a l’acció. I no eren, precisament, uns qualssevol. Quatre generals de cinc estrelles anaven al capdavant de la maniobra.

Seixanta anys menys un dia després, dimecres passat, l’estat francès s’ha trobat sorprès per una nova crida a la insurrecció. En aquest cas, i de moment, més pacífica. Ara com ara, es limita a la publicació d’una carta a la revista Valeurs actuelles signada per centenars de militars retirats, encapçalats per vint generals. A la manera espanyola, els militars retirats parlen pels militars en actiu. I, com és lògic, Marine Le Pen i l’extrema dreta han corregut a donar-los suport i a aplaudir-los.


La retòrica de la carta no pot sorprendre. Els vint generals reclamen a Macron que defense el patriotisme –el patriotisme francès, és clar– i s’agafen a l’honor, la pàtria i “a les nostres banderes tricolors” per a criticar “el racialisme, l’indigenisme i les teories descolonialistes”, en una mescla intencionada que vol identificar tot allò que va contra la forma imperial de ser francès. Furibundament antiislàmic, el text exigeix llei i ordre i els signants acaben posant les seues armes a disposició de la “salvació de la nació”, en un tomb argumental que no es pot interpretar sinó com una gravíssima amenaça.

Al nord de l’Albera, doncs, els catalans ara vivim també allò que lamentablement estem tan acostumats a viure al sud: l’aparició d’uns il·luminats literalment perillosos, embogits per l’imperialisme i pel menysteniment de la diferència i que es pensen que tenen el dret –pitjor encara: l’obligació– de marcar la vida de la gent. De dir què és correcte i què no. De dir com ets o no ets un veritable “francès”. Per exemple.

Europa passa moments molt difícils, amb un creixement preocupant del feixisme que ja amenaça greument la democràcia i la convivència i al qual tenim l’obligació de plantar cara de la manera més contundent. I això, ací i entre nosaltres, exigeix també de deixar de sentir-nos acorralats, alçar la cara i recordar a alguns insensats que el feixisme ha anat gairebé sempre –i en el cas de Madrid i París, sens dubte– de bracet del nacionalisme d’estat; en canvi, els nacionalismes d’alliberament sempre hem estat antifeixistes, sia a Alger sia a Perpinyà, PalmaFragaValència o Barcelona.

Així doncs, no us deixeu impressionar ni intimidar més per aquells desvergonyits que, còmodament protegits en el seu nacionalisme d’estat banalment espanyol, pretenen encara donar-nos lliçons a nosaltres. Perquè són ells –aquests que ara tremolen a Madrid, sense anar més lluny– els qui han obert les portes de bat a bat al feixisme. Amb la incapacitat de desfer-se dels seus privilegis nacionals. Amb l’absència total d’empatia i solidaritat envers nosaltres. Amb el silenci quan calia alçar la veu.

 PS. Un lector especialment amable em recorda que ara fa un any vaig escriure un editorial que es titulava “Madrid esclatarà: preparem-nos per a fer servir la seua ira“. Val la profecia i continua valent, però ara és molt més urgent ja, el clam.

dimecres, 14 d’abril del 2021

90è ANIVERSARI DE LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA CATALANA DE 1931

 Avui Estat Català hem estat donant suport a les entitats que convocaven la commemoració de la  Proclamació de la República Catalana de 1931, davant del Monument a la proclamació de la República Catalana al Tibidabo, convocada per la Comissió de la Dignitat.

Un dels moments àlgids de la política catalana, on els dirigents polítics catalans es van guanyar el respecte de tothom i van representar allò que havien promès. Una altra cosa és que els partits polítics espanyols no van respectar ni tan sols allò que havien signat al Pacte de Sant Sebastià.

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA !!!!


  



dijous, 1 d’abril del 2021

SOBRE EL 90È ANIVERSARI DE LA FUNDACIÓ D' ERC.

 Aquest mes que tanquem ha fet 90 anys un partit històric del catalanisme polític: ERC.

La qual cosa el converteix en el segon partit més antic de Catalunya encara en actiu, després del nostre,

per això la nostra felicitació com fem amb tothom.

Aprofitant aquest fet, Jordi Miró com president d' Estat Català va fer un breu recull de consideracions en una publicació digital que també us reproduïm:

90 è aniversari de la fundació d' ERC (1931-2021).

   A la darreria de gener del 1930, el dictador Primo de Rivera, després que el rei Alfons XIII li hagués retirat el seu suport per evitar veure's arrossegat per la seva impopularitat creixent, va acabar dimitint. A partir d'aleshores va iniciar-se una nova etapa, la ‘dictablanda', amb la pujada al poder del general Dámaso Berenguer, que plantejaria un horitzó electoral. A Catalunya hi ha moviments d’aproximació entre el republicanisme federal i el catalanisme progressista al voltant del “Manifest d’Intel·ligència Republicana“.

El 22 de febrer de 1931, Francesc Macià torna definitivament de l'exili després de vuit anys; arriba en tren fins a Portbou i d’allí fins a Barcelona amb cotxe. Arreu per on passava era rebut per nombrosos grups de persones que esperaven la comitiva, el trajecte es va convertir en un acte de suport i reconeixement a Macià arreu de Catalunya.

Al cap d’uns dies, el 14 i 15 de març, Estat Català fa una Assemblea General del partit, a l’Avenç Obrer de Sant Andreu, en què s’aprova la posició política d’Estat Català i la participació a la Conferència d’Esquerres Catalanes. La primera de les declaracions fonamentals irrenunciables aprovades per Estat Català  és: el “Dret de Catalunya a regir-se per ella mateixa amb plena sobirania”.

El dia 17 s’inicia, a l’Ateneu Republicà de Gràcia, la Conferència d’Esquerres Catalanes que es clou els dies 18 i 19 al Foment Republicà de Sants, d’aquesta manera es funda Esquerra Republicana de Catalunya, amb els independentistes d’Estat Català, el Partit Republicà Català de Lluís Companys, el grup l’Opinió de Joan Lluhí, ateneus i foments comarcals republicans. El primer president d’ERC va ser Francesc Macià, escollit per unanimitat.

Les eleccions municipals es plantegen com un plebiscit a la dictadura i a la monarquia espanyola. El 12 d’abril, la llista d'ERC, encapçalada per Macià, guanya les eleccions municipals a Catalunya i el 14 d’abril en Francesc Macià proclama la República Catalana des del balcó de la Generalitat. En dos mesos el dirigent d’Estat Català passa de tornar de l’exili a ser el primer President de la Generalitat de Catalunya.

La conjuntura política actual té moltes semblances a la dels anys 30: un estat espanyol en plena descomposició i temptacions totalitàries, amb l’empresonament i exili d‘independentistes; 90 anys després de la fundació d’ERC i de lluita democràtica a través de les urnes, res ha canviat a Espanya, segueix sent un país tutelat per jutges i militars i per una constitució que és una presó per als pobles. Mentre Espanya segueixi dominant Catalunya com un vassall no hi ha reforma possible, o marxem o desapareixerem com a poble.

ERC de Catalunya, 90 anys després, torna a tenir una oportunitat històrica que no pot deixar passar: des del govern de Catalunya, junt amb les altres forces independentistes, han d’avançar plegats, sense aturador, cap a la independència de Catalunya.

En aquests moments, ERC no ha de voler sostenir un estat monàrquic, corrupte, centralista i caduc, que tan sols es manté per l’espoli i la repressió, sinó encapçalar un govern, com a força independentista més votada, sent fidel al mandat del poble de Catalunya; un govern independentista i progressista, amb la força d’una majoria absoluta en diputats independentistes i amb el suport del 52% a favor de la independència.

ERC s’ha de mantenir fidel a l’esperit amb què es va fundar avui fa 90 anys, que no és altre que la llibertat de Catalunya i el benestar dels seus ciutadans.


dilluns, 15 de març del 2021

AIXÒ JA VÉ DE LLUNY

Després de la votació a l' Eurocambra sobre el Suplicatori dels eurodiputats catalans, la desestimació dels recursos de Jordi Cuixart i Jordi Sanchez al Tribunal Constitucional i el manteniment de la porta tancada a la llei d' amnistia del PSOE que no deixarà cap escletxa. Tot quedarà en mans judicials definitivament, Justicia Europea en els casos majors i més importants o Tribunals espanyols en els caos menors. 

Tenim molt de recorregut encara i no ens enganyem ells no les tenen totes. Potser el que ens fa forts és que venim de lluny, moltes persones han fet un llarg recorregut històric i no ens aturarem per això.

Diumenge, a La República, Josep-Lluis Carod-Rovira feia un recordatori d' on venim, recordatori necessari, on el nostre partit ESTAT CATALÀ va ser una peça important el segle passat.

    

De vegades sembla com si això de voler ser independents hagi començat fa quatre dies

JOSEP-LLUÍS CAROD-ROVIRA

Tant aquí com també a Espa­nya, de vega­des sem­bla com si això de voler ser inde­pen­dents hagi començat fa qua­tre dies. Els refe­rents emprats com a prova, en ambdós casos, així ho demos­tren. Cor­rem el perill que hom arribi a creure’s que l’inde­pen­den­tisme actual, majo­ri­tari ja de la Jon­quera a Alca­nar, és una sim­ple reacció ego­ista a la crisi econòmica actual moti­vada per la pandèmia, quan encara no ens havíem des­em­pa­lle­gat del dal­ta­baix del 2008. O bé que és la res­posta a la severa rup­tura ins­ti­tu­ci­o­nal, política i emo­ci­o­nal que es pro­du­eix, el 2010, quan un Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, amb man­dat cadu­cat, trinxa un Esta­tut d’Auto­no­mia que abans ja havien esbo­ci­nat a les corts espa­nyo­les. Ni tam­poc tot comença amb el canvi d’estratègia de la vella CiU, quan Mas opta per l’inde­pen­den­tisme, un cop cons­ta­tat que la via auto­no­mista ni dona, ni donava abans, per a gaire més. Ni és cosa del gir inde­pen­den­tista que fa ERC el 1987, ni tan sols del seu pro­jecte naci­o­nal poste­rior, inclu­siu, cívic i d’esquer­res. Ni és l’arri­bada de la CUP el deto­nant que explica l’estat de coses actual. Ni tan sols el nai­xe­ment de l’ANC, les acci­ons dels CDR, les noves fun­ci­ons assu­mi­des per Òmnium, l’acció sin­di­cal de la CSC i la COS ni l’empenta del Sin­di­cat d’Estu­di­ants dels Països Cata­lans. Tots són fac­tors impor­tants per enten­dre on som ara, però cap d’ells, en soli­tari, té la vir­tut d’expli­car-ho tot. Cor­rem el perill de caure en l’autoi­ni­ci­a­lisme, en la con­vicció de creure que tot comença amb nosal­tres, igno­rant, per sim­ple des­co­nei­xe­ment històric o per interès polític clar, que abans que arribéssim nosal­tres ja n’hi havia d’altres i que és gràcies a la suma de tots ells que ara som on som. L’his­to­ri­a­dor Fèlix Cucu­rull, pri­mer, i Eva Serra després, ja expli­ca­ven el clar sen­tit eman­ci­pa­dor que, a Cata­lu­nya, va tenir la guerra dels Sega­dors. I, més tard, arreu dels Països Cata­lans, la guerra de Suc­cessió a la corona espa­nyola. Aquí, Cata­lu­nya, el País Valencià i les Bale­ars, van fer la mateixa opció, en l’estruc­tura pro­funda de la qual hi havia el mateix desig alli­be­ra­dor i de man­te­ni­ment de la pròpia per­so­na­li­tat naci­o­nal, motiu pel qual, el 1707, el desen­llaç advers de la bata­lla d’Almansa ens afectà a tots nega­ti­va­ment i el seu impacte encara dura.

Abans d’ara, doncs, ja hi havia el Bloc d’Estu­di­ants Inde­pen­den­tis­tes, el Movi­ment de Defensa de la Terra, Naci­o­na­lis­tes d’Esquerra, el Bloc d’Esquer­res d’Alli­be­ra­ment Naci­o­nal de Xiri­nachs, el Bloc Català dels Tre­ba­lla­dors, el Col·lec­tiu Com­bat, el Movi­ment d’Uni­fi­cació Mar­xista dels Països Cata­lans, els Inde­pen­den­tis­tes dels Països Cata­lans, Esquerra Cata­lana dels Tre­ba­lla­dors al nord, el Par­tit Soci­a­lista d’Alli­be­ra­ment Naci­o­nal dels Països Cata­lans i el PSAN-Pro­vi­si­o­nal i l’heroic i mai prou valo­rat com es mereix Front Naci­o­nal de Cata­lu­nya durant el fran­quisme. I el Movi­ment d’Alli­be­ra­ment Naci­o­nal de Cata­lu­nya de Joa­quim Jua­nola, des de Veneçuela, com a Mèxic hi havia la gent dels Qua­derns de l’Exili, el Movi­ment Social d’Eman­ci­pació Cata­lana, Enllà. Cata­lu­nya per la inde­pendència dels pobles i el soci­a­lisme, el Par­tit Soci­a­lista Català i, a Mèxic i Cuba, la Unió dels Cata­lans Inde­pen­den­tis­tes, Free Cata­lo­nia a Nova York, el Con­sell Naci­o­nal Català de Batista i Roca des de Lon­dres, l’Agru­pació Patriòtica Cata­lana de Xile i el Grup Joven­tut Cata­lana a Bue­nos Aires. I abans, el Par­tit Català Pro­le­tari de Jaume Comte, el Par­tit Naci­o­na­lista Català dels ger­mans Xam­mar i el Nosal­tres Sols de Daniel Car­dona. I el Comitè Lli­ber­tat amb Pere Seras; Hipòlit Nadal i Mallol amb la revista Res­sor­gi­ment, i Manuel Massó i Llo­rens amb la Unió Naci­o­nal Cata­lana de Sud-amèrica, tots des de Bue­nos Aires i, des de Mon­te­vi­deo, el Grup Sepa­ra­tista Avant, d’Adolf Gamundi i l’anar­quista Albà Ros­sell. Com des de San­ti­ago de Xile, el Comitè de Publi­ci­tat Cata­lana de Josep Abril i Llinés i, des de Cuba, Josep Conan­gla i Fon­ta­ni­lles, refe­rent de l’inde­pen­den­tisme a Amèrica, l’home clau en l’ Assem­blea Cons­ti­tu­ent del Sepa­ra­tisme Català (1928); la revista La Nova Cata­lu­nya; la Cons­ti­tució Pro­vi­si­o­nal de la República Cata­lana, i el Par­tit Sepa­ra­tista Revo­lu­ci­o­nari de Cata­lu­nya, tot a l’Havana. I la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal de Clubs Sepa­ra­tis­tes, a Nova York, Mon­te­vi­deo, l’Havana i San­ti­ago de Cuba.

I abans d’aquests, l’Estat Català i la Fede­ració Democràtica Naci­o­na­lista de Fran­cesc Macià; la valen­ci­ana Joven­tut Naci­o­na­lista Obrera; el set­ma­nari argentí La Nación Cata­lana, diri­git per Joan Como­rera; el Blok Naci­o­na­lista Cat­ha­lo­nia de Guantánamo, amb Albert Daroca; el Grop Naci­o­na­lista Radi­cal de San­ti­ago de Cuba, amb Sal­va­dor Car­bo­nell, i Fora gri­llons!, la pri­mera publi­cació inde­pen­den­tista cata­lana a Amèrica, i dese­nes de comitès, clubs, grups, asso­ci­a­ci­ons i uni­ons inde­pen­den­tis­tes que van pro­li­fe­rar sobre­tot al con sud d’Amèrica i a Cuba. I la Unió Cata­la­nista de Martí i Julià, Vicenç A. Balles­ter i el mallorquí Pere Oli­ver i Domenge. I, més enrere, el 1901, la colla de joves patri­o­tes que, encapçalats per Josep M. Folch i Tor­res, fun­den La Reixa, el pri­mer grup que es defi­neix inde­pen­den­tista. I abans, J.N. Roca i Far­re­ras, el repu­blicà del segle XIX que s’ima­gina una nació “amb ambai­xa­des” i que parla ober­ta­ment de Països Cata­lans. I tots aquells que, amb les armes a la mà, han llui­tat també per la inde­pendència, des del com­plot de Gar­raf fins a Terra Lliure, pas­sant pel Front d’Alli­be­ra­ment Català i l’Exèrcit Popu­lar Català. Expres­si­ons diver­ses d’una mateixa aspi­ració col·lec­tiva que con­fi­gu­ren el fil roig de la con­tinuïtat de la nos­tra història col·lec­tiva. I totes aque­lles per­so­nes que, de Per­pinyà a Ala­cant, sovint en soli­tari, han ima­gi­nat una pàtria lliure i com­pleta. És gràcies a tots ells que avui som aquí, perquè això ja ve de lluny.

dilluns, 8 de març del 2021

DEMÀ LA VOTACIÓ SOBRE EL "SUPLICATORI" DELS EURODIPUTATS INDEPENDENTISTES CATALANS

 Sabem pels mitjans de comunicació que els eurodiputats ja han votat el famós "suplicatori" contra tres eurodiputats independentistes: Clara Ponsatí, Toni Comín i Carles Puigdemont.

El setge del Govern espanyol contra els independentistes no s' atura, és i ha estat sempre el seu objectiu principal, no ens enganyem.

No sabrem el resultat de les votacions fins demà a les 9 del matí. Sigui el resultat que sigui, s' obrirà una llarga cursa judicial al cor d' Europa que pot posar en qüestió moltes coses (també la qualitat democràtica dels estats membres o la separació de poders).

Tot el nostre suport als dos eurodiputats i l' eurodiputada independentistes, sabem que lluitaran fins al final pels seus drets i pel país i explicaran a Europa de què va realment aquest procès i quina mena d' estat tenim al davant.

Us afegim algunes de les entrevistes d' aquests dies en mitjans europeus:

      📑 Entrevistes amb:


📌 DiePresse: https://ja.cat/29rf5
📌 PolsatNews: https://ja.cat/BgBhv
📌 La Repubblica: https://ja.cat/IRF2c
📌 Le Journal du Dimanche: https://ja.cat/Kfcwo