dilluns, 9 de maig del 2011

BILDU I EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL ESPANYOL.



El TC diu que una sospita no és suficient per excloure Bildu

El tribunal, que fa pública avui la sentència, sosté que excloure la coalició dels comicis posava en risc l'estat constitucional

El Tribunal Constitucional considera que una simple sospita no pot servir d'argument jurídic per a excloure ningú d'exercir el dret fonamental de la participació política. Ho diu en la sentència (pdf) sobre Bildu, que s'ha fet pública avui i en la qual sosté que vetar la participació electoral de la coalició posa en risc l'estat constitucional.

La sentència conté cinc vots particulars (pdf) dels magistrats que estaven d'acord amb la decisió del Tribunal Suprem de no permetre a Bildu presentar-se a les eleccions. Consideren que el TC es va excedir en les seves funcions i sostenen que Bildu és una continuació de Batasuna.

Segons el TC, la pretensió de defensar a ultrança l'estat constitucional mitjançant controls preventius posa en risc aquest mateix estat. I afegeix que aquesta pretensió és desproporcionada tenint en compte els instruments de control a posteriori que s'han afegit a l'ordenament jurídic.

Amb els documents aportats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'estat i els informes policíacs, el tribunal no considera que ETA hagi instrumentalitzat Bildu. En aquest sentit, diu que la simple sospita no pot servir d'argument jurídic per a prohibir la participació de Bildu a les eleccions.