dimarts, 3 de juliol del 2012

ELS ESPORTISTES CATALANS CONTINUEN MARGINATS, SI NO COMPETEIXEN AMB ESPANYA.

Espanya aprofita la sentència de la llei de l'esport per boicotar els esportistes catalans

Vilaweb demostra amb aquesta noticia una cosa que tothom veu com òbvia: la sentència del Tribunal Constitucional sobre seleccions obre la porta als tripijocs permaments per a marginar als/les esportistes catalans/es que no vulguin participar com "Espanya".



Fa poc més d'un mes el Tribunal Constitucional espanyol va resoldre en una sentència que la selecció catalana podia competir en un torneig internacional sempre que no s'enfrontés amb el combinat espanyol. Justament això és el que va succeïr aquest cap de setmana als Sky Games que se celebren a la Ribagorça. Alguns dels guanyadors no van poder pujar al podi a recollir els premis. En declaracions a VilaWeb, Jordi Merino, president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha dit que aquesta situació es produirà més vegades, perquè selecció espanyola ha procurat inscriure un esportista a cada competició.
Merino diu que fins ara la selecció catalana no podia competir en tornejos internacionals i que, amb la sentència, la situació no ha millorat perquè encara no tenen el mateix reconeixement. El president de la FEEC ha explicat que als Sky Games es va crear la modalitat 'open', diferenciada de l'oficial, perquè l'empresa organitzadora és catalana i té una sensibilitat especial. En aquesta modalitat 'open', en molts tornejos hi competeixen les seleccions catalana i basca. Ara bé, Merino creu que no n'hi ha prou perquè els esportistes no poden optar als premis si no hi van de part d'Espanya.
Merino lamenta la situació perquè creu que Catalunya és una potència en molts esports de muntanya. D'altra banda, recorda que en el cas de les curses de muntanya s'ha optat per demanar a la Generalitat de poder emprar el nom 'Catalunya' a l'hora d'inscriure l'equip.  
El controvertit cas del duatló femení 
Diumenge, a la categoria femenina de la prova de duatló, les esportistes que van quedar en segona i tercera posició no van poder pujar al podi perquè competien amb la selecció catalana i amb un club privat, respectivament. La guanyadora de la prova va ser Núria Picas, que ha explicat a VilaWeb que per optar al títol de campiona del món només va tenir una opció: competir amb la selecció espanyola. Si hagués format part de la catalana, hauria quedat primera en la categoria 'open' però no pas en l'oficial, tot i que sí que hauria obtingut els diners del premi. Picas ha dit a VilaWeb que, dalt del podi, mentre sonava l'himne espanyol, no se sentia gens identificada. Tampoc no troba just que a la feina només pot fer festa per competir amb la selecció espanyola. 
Esther Hernández, l'esportista que va quedar segona, no va poder pujar al podi perquè competia amb la selecció catalana. També ha explicat a VilaWeb que li sap greu que no li reconeguin la posició de manera oficial. Hernández diu que per a ella 'és una decepció molt gran'. S'hi va presentar fent un sobreesforç físic perquè dues setmanes abans no sabia que hi podria participar i no estava entrenada per a una prova de muntanya. 
Totes dues creuen que les esportistes catalanes tenen prou nivell per competir de manera autònoma. Mentre no es resol la controvèrsia, alguns opten per exhibir senyeres i estelades quan guanyen, com Picas, en l'arribada en bici a la meta o, com Joan Freixa, al podi de la categoria open i amb la presència de la presidenta de l'Aragó, la popular Luisa Fernanda Rudi.