dilluns, 25 de gener del 2010

NO VOLEM CEMENTIRIS NUCLEARS.


Benach també pressiona el batlle d'Ascó perquè renunciï al cementiri nuclear.

El president del Parlament recorda per carta al batlle el rebuig de la cambra parlamentària • Mentrestant, l'Ajuntament d'Ascó manté el silenci, que trencarà demà durant el ple municipal • Montilla diu que no vol el cementiri
Continua la pressió de grups polítics i entitats a l'Ajuntament d'Ascó. Així, a banda de les organitzacions que van manifestar-se ahir contra el cementiri nuclear, el president del Parlament, Ernest Benach, ha recordat per carta al batlle d'Ascó el rebuig de la cambra a l'acollida del cementiri nuclear a Catalunya. El govern estudia la legitimitat del vot dels regidors d'Ascó que estan vinculats professionalment amb l'empresa de la central nuclear. A més, ICV ha exigit al batlle del municipi de la Ribera d'Ebre 'lleialtat institucional', ERC ha demanat a Montilla que pressioni per impedir el cementiri nuclear i UDC ha demanat un debat sobre energia nuclear. Per la seva banda, el PSC ha insistit en el respecte a l'autonomia local i, per tant, a la decisió del seu regidor al govern d'Ascó, que demà decidirà en ple si tira endavant la candidatura a acollir el magatzem de residus nuclear.
El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha enviat avui una carta al batlle d'Ascó, Rafael Vidal, en què li recorda que l'11 de març del 2008 la cambra va votar en contra de la instal•lació d'un cementiri nuclear. 'No poso en dubte el respecte a l'autonomia municipal, però és evident que hi ha determinades qüestions que, des del punt de vista de la protecció de la salut, el medi ambient i les persones, depassen l'àmbit d'una localitat i fins i tot d'una comarca', ha advertit Benach. 'Tinc l'obligació de recordar-li que es va aprovar aquesta resolució, expresso una preocupació', ha explicat Benach.
El govern de la Generalitat està analitzant la possible incompatibilitat de quatre regidors de l'Ajuntament d'Ascó, entre els quals el mateix batlle, per la seva vinculació directa o indirecta amb la central nuclear. Així, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha explicat que hi ha quatre regidors, tres de CiU i una independent, que treballarien -ells mateixos o familiars directes- a la central nuclear d'Ascó. 'Hem de tutelar la llei i vigilarem la vinculació causa-efecte dels regidors que reben el sou d'una empresa molt vinculada amb el projecte del magatzem de residus nuclears', ha manifestat.
A més el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, ha dit que no donaria cap instrucció al seu regidor a l'Ajuntament d'Ascó, Josep Martínez Costa, perquè votés en contra del cementiri nuclear al ple de demà ni que tampoc no l'expedientaria: 'Respectem l'autonomia local. El regidor decidirà en funció dels interessos del seu municipi', ha dit.

Per la seva banda, el portaveu d'Esquerra, Ignasi Llorente, ha demanat a Montilla que no es quedés solament amb una declaració i pressionés per tal d'impedir que el cementiri nuclear s'ubiqui a Ascó. Per a Llorente, el 'consens' que hi ha a Catalunya contra la instal•lació del magatzem preval per sobre dels arguments dels partidaris del cementiri nuclear.
'Totes les institucions catalanes estan en contra del cementiri nuclear', ha dit el secretari general d'ICV, Joan Herrera, que ha exigit 'lleialtat institucional' al batlle d'Ascó, Rafael Vidal.


Silenci de l'Ajuntament d'Ascó
Mentre tots els partits pressionen i les entitats ecologistes es manifesten contra el cementiri, l'Ajuntament d'Ascó manté el silenci. De moment, sembla que el batlle encara té vots suficients com per tirar endavant la candidatura a acollir el cementiri nuclear sense que hagi de dependre del grup independent, malgrat l'avís d'expulsió de CDC que Felip Puig va fer al batlle i als regidors del partit. Ara bé, la votació del ple de demà serà secreta i, per tant, no es pot saber del cert quin serà el suport real a l'equip de govern.