dilluns, 20 d’agost del 2012

L´ATUR, CATALUNYA I ESPANYA

Aquest és el mapa europeu de l´atur. Sobre aquest mapa es poden fer moltes lectures, Algunes les exposa avui el diari Nacio Digital i us les pengem a continuació.
Però nosaltres afegiriem tres comentaris més:

1. Perquè una "regió" d´Europa potent econòmicament com Catalunya (sempre se la comparava amb Baviera, Llombardia, Flandes, etc ) en aquest moment està en plena decadència econòmica i amb un atur dels més alts d´Europa?

2. Hi ha algun pla de viabilitat econòmica pel sector geogràfic dels Països Catalans o senzillament se´ns deixarà caure conòmicament i socialment,  mentre diuen que conversen Madrid-Barcelona- Brussel.les? Continuaran protegint el sector polítc-financer i carregant la crisi sobre els sectors productius?

3. Quina credibilitat i quin interès té continuar dintre d´ Espanya ? I com explicaran a les zones que tenen l´atur més alt d´Europa (Andalusia, Extremadura, La Manxa, etc.) gestionades per PSOE i PP alternativament, que estan en caiguda lliure i depenen de l´ocupació pública?

Que no ens vinguin amb l´explicació de la "bombolla immobiliària" . Hi ha més cares d´aquesta crisi que no es toquen. El que continuem sense entendre és: que hi fem dintre d´Espanya ?


La taxa d'atur a les regions europees no és, ni de bon tros, homogeni a tot arreu. Així ho posa de manifest la gràfica del blog Flute Thoughts , basat en dades de l'Eurostat, que està triomfant a Facebook. Segons que ressalta l'autor del blog, "les regions amb més atur d'Itàlia tenen més o menys la mateixa taxa de desocupació que les millors regions d'Espanya".

"El major problema és, òbviament, a Espanya", que ressalta per sobre de qualsevol altre estat europeu, ressalta, afegint-hi que "Grècia té gairebé el mateix nivell d'atur, però Espanya és molt més gran. A més a més, els espanyols estan fins al coll de deutes després de l'esclat de la seva monumental bombolla immobiliària..."

"També és interessant de veure com la desocupació sovint no segueix les fronteres nacionals. El nord d'Itàlia, per exemple, sembla tenir més en comú amb l'àrea de parla alemanya d'Europa que no pas amb el sud de la península. Però de vegades, les fronteres nacionals sí que fan una gran diferència, com passa per per exemple entre Espanya i Portugal", apunta l'autor del blog, escrit des d'Estocolm.