divendres, 16 de novembre del 2012

EL CONTROL DE L´ENERGIA, CLAU EN UNA CATALUNYA INDEPENDENT.


És evident que el control de l´energia és clau en una Catalunya indepndent, com la que volem, però les fonts de generació elèctrica que utilitzem es controlen des de fora del país. Fa temps que es posa el tema sobre la taula i molts s´escapen d´entrar en un tema clau si volem una Catalunya independent normalitzada.
Una altra cosa, i molt important, és com hem de ser menys depenents de l´energia fóssil importada. Nosaltres veiem que l´augment d´energies renovables al nostre país és bàsic. En aquest moment estem totalment aturats en aquest aspecte. Europa planteja un 20% de producció d´nergia renovable (i nosaltres éns hem quedat des de fa temps en un 4%). Parlem-ne.
Interessant l´article de Vilaweb que un passem a continuació:

L'estat que volem: la importància de tenir el control de la gestió de l'energia

En aquest dossier preguntem sobre la viabilitat energètica d'una Catalunya independent a un grup d'experts, que en repassen les principals qüestions i desafiaments
Una Catalunya independent no tindria problemes des del punt de vista energètic. És la conclusió a què arriben els experts consultats per VilaWeb, entre els quals hi ha l'enginyer Joaquim Corominas, autor del full de ruta per a l'energia d'una Catalunya independent. Tot i que tenim pocs recursos propis i continuarem essent importadors nets d'energies fòssils, Catalunya té capacitat de generació i distribució i es beneficia d'una situació estratègica: té mar i connexió amb França i Espanya. Però una cosa és la viabilitat en proveïment i infrastructures, i una altra la gestió del sistema energètic, actualment centralitzada a Madrid i que pot resultar conflictiva pels volts de la independència.



Com detalla en aquesta opinió contundent el biòleg Ramon Folch, actualment la totalitat de les fonts de generació elèctrica que hi ha a Espanya es controlen des d'un centre que Red Eléctrica (REE), l'empresa que se n'ocupa, té a Alcobendas. Des d'allà, i depenent de la demanda instantània, REE posa a la xarxa o en treu l'electricitat que se li exigeix. Per tant, una qüestió neuràlgica de cara a un estat propi no serà quina quantitat d'energia elèctrica serem capaços de produir o obtenir, sinó com crearem el nostre propi sistema de control de la producció ajustada a la demanda. Ras i curt: haurem de disposar d'organismes reguladors i operadors que supleixin tant Red Eléctrica Española com la Compañía Logística de Hidrocarburos, Enagas i la Comisión Nacional de la Energía. 'I tot això vol dir que has de tenir gent preparada, demana temps i alhora negociar-ho bé amb Espanya', explica Corominas, per a poder gestionar i tenir aquí 'els interruptors d'electricitat i de gas, que ara són a Madrid'.