dissabte, 4 d’abril del 2009

A CÒRSEGA, FRANÇA CONDEMNA L´INDEPENDENTISTA CORS YVAN COLONNA.


Confirmada la cadena perpètua a
l 'independentista cors Yvan Colonna.

Se'l condemna per l'assassinat del prefecte de Còrsega.

El tribunal especial de París ha confirmat la condemna a cadena perpètua el pastor independentista cors Yvan Colonna per l'assassinat, el 1998, de Claude Érignac, llavors prefecte de Còrsega. Colonna havia recorregut una primera sentència del 2007 que el condemnava a cadena perpètua, però el jutge no ha considerat les noves proves presentades per la defensa i ha confirmat la condemna. Colonna haurà de passar no pas menys de vint-i-dos anys a la presó.
En efecte, a l'estat francès la cadena perpètua no vol pas dir que necessàriament que el condemnat passi tota la vida a la presó, perquè es pot optar a reduccions temporals i acabar abandonat la presó al cap d'uns quants anys. En el cas de Colonna, però, la sentència estableix que no es podrà acollir a cap benefici penitenciari durant vint-i-dos anys, que serà el temps mínim que haurà de romandre a la presó.

La defensa de Colonna ha dit que recorreria en casació la sentència. Els advocats acusen la policia de no haver cercat més possibles sospitosos en una investigació que qualifiquen de poc clara i massa incerta.

El procés judicial ha resultat dubtós: dos dels membres del grup que se suposa que va matar Érignac es van retractar de l'acusació contra Colonna; cap dels testimonis de l'atemptat no ha reconegut Colonna; l'expedient del cas no inclou proves materials; segons la defensa, hi havia més membres de l'escamot que va fer l'acció que haurien pogut matar Colonna i que no han estat detinguts.

Manifestació a Còrsega

Els partidaris de Colonna, que han obert la pàgina Yvan-Colonna.com en solidaritat amb l'encausat i amb informació sobre el procés judicial, asseguren que no s'ha respectat el dret de presumpció d'innocència i es declaren contraris a la legislació antiterrorista francesa. Per avui a la tarda han convocat una manifestació de protesta contra la sentència, emesa ahir al vespre, a la plaça Abbatucci, d'Ajaccio. Alguns col•lectius independentistes corsos, com Unità Naziunale, també han obert pàgines de solidaritat amb Colonna.

Claude Érignac va morir el 6 de febrer de 1998, a les 21.05, quan sortia del teatre. Hom li disparà tres trets al coll amb una pistola (segons que va dir més tard la policia, també va servir per atacar la comissaria de policia de Pietrosella, fet pel qual Colonna també ha estat condemnat). Al cap de poc, la policia va detenir uns quants militants independentistes corsos, però Colonna va fugir i es va amagar a les muntanyes de l'illa, on el van detenir el 4 de juny de 2003. La fugida, la detenció i les ombres d'aquest procés judicial han convertit Colonna en un símbol per a molts independentistes corsos.