dijous, 15 de setembre del 2011

CENTRALS NUCLEARS: UNS QUANTS ES BENEFICIEN DIARIAMENT D´UN MILIÓ D´EUROS NETS I MANTENEN EL PERILL SOBRE ELS CATALANS I CATALANES.


Després de Fukushima, ara l´accident de Marcola (molt prop de Nimes i per tant prop de Catalunya)i seguidament "l´allargament de la vida útil" (així en diuen els tècnics i periodistes) de les centrals nuclears catalanes.
Un altre capítol del sotmetiment dels Governs catalans a les decissions espanyoles. Ni un intent d´oposar-s´hi per part del Govern català.
Encara que això suposi un gran negoci per altres i un perill pels ciutadans d´aquí i encara que això suposi una incoherència del Ministre de l´Interior ("les centrals nuclears catalanes no es poden tancar"), i només suposen un 20 % de la generació d´energia i no s´ha fet cap dels tests que es fan a les centrals europees.

Afegim la nota d´en Vilanova i Pep Puig sobre la situació. Bon article.

SI ALERTA DE LA PARTICIPACIÓ DE QATAR FOUNDATION EN LA NUCLEARITZACIÓ DE CATALUNYA.

Participarà dels beneficis econòmics de l'allargament fins 2030 de la vida útil dels reactors nuclears catalans

El diputat Toni Strubell ha insistit avui en relació a l'accident succeït dilluns al complex nuclear de Marcola (Occitània) que el govern de Catalunya es renta lesmans de la possibilitat d'exigir un control sobre les nostres centrals en un moment en el qual la Unió Europea està realitzant uns stress test a totes les seves plantes atòmiques i que encara no s'ha realitzat als 3 reactors catalans, el govern espanyol i català ja han donat llum verda a la continuïtat d'aquestes instal·lacions sense disposar dels informes. Strubell ha acusat el conseller Mena de voler allargar la vida útil d'Ascó i Vandellòs fins l'any 2030 seguint la línia del ministre Sebastián que ha arribat a afirmar que "sense Ascó, Espanya no podria tirar endavant" el què ha considerat una temeritat.

Per la seva banda, Santi Vilanova, president d'Els Verds-Alternativa Verda ha denunciat la participació de l'emirat de Qatar, mitjançant Qatar Holding LLC (empresa vinculada a la Qatar Foundation), en un 6,16% de les accions de l'elèctrica Iberdola, i que té el 28% de les accions de Vandellós II i el 12% d'Ascó II. Vilanova considera "un escàndol" que l'emirat de Qatar tregui rèdits de la nuclearització de Catalunya i de l'allargament de la vida útil dels seus reactors en perjudici de la seguretat dels catalans. Vilanova ha volgut recordar que Qatar Holding LLC, a través del Qatar Science & Technology Park, és responsable de diverses catàstrofes ecològiques al Tercer Món especialment a Nigèria, Angola, Uganda i Tanzània i ha aprofitat per animar als socis compromissaris del FC Barcelona "a no acceptar la publicitat de Qatar Foundation a la propera Assemblea de Compromissaris".

Finalment, el doctor en enginyeria industrial i professor de la UAB, Pep Puig ha destacat que a Marcola hi anava a parar el combustible irradiat de Vandellòs I per extreure'n el plutoni per a usos militars des dels anys 60 fins al seu tancament cosa que demostra que en la indústria nuclear és molt dificil de separar els usos civils i militars. Puig també ha dit que allargar el període de funcionament dels reactors catalans significa que les empreses propietàries s'embutxaquin diariàment un milió d'euros de beneficis nets, el que suposa un total de 26.000 milions d'euros pel cap baix i 1300 tones addicionals de residus radiactius si s'allarga la seva vida útil fins 2030.