dilluns, 9 de gener del 2012

EL TRIBUNAL D´ESTRASBURG NO ADMET LA DEMANDA CATALANA CONTRA LA SENTÈNCIA DEL CONSTITUCIONAL SOBRE L´ESTATUT.


El Tribunal d'Estrasburg desestima la demanda contra la sentència de l'estatut

Considera que no li correspon pronunciar-s'hi i no entra en el fons de la qüestió

El Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg no ha admès la demanda contra la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'estatut. La demanda, la van presentar l'advocat Jordi Cortada i l'editor Quim Torra, ara fa un any, al·legant que el TC no va respectar el principi d'imparcialitat judicia. Tots dos, representants del col·lectiu El Matí, informat avui que el jutge grec L.A. Sicilianos ha desestimat la demanda perquè no el considera de la seva jurisdicció. Les decisions del Tribunal d'Estrasburg són definitives i no s'hi pot presentar recurs.

Segons el jutge, el cas 'no es refereix a un litigi sobre els drets i obligacions de caràcter civil dels demandants ni al fonament d'una acusació en matèria penal contra ells en virtut de l'article 6 del Conveni Europeu dels Drets Humans'.

'Ho tornaríem a intentar, seguim pensant que sempre que hi hagi una mínima possibilitat cal enfrontar-se amb el regne d'Espanya fins al final, sense treva i sense vacil·lar', ha assegurat Torra. 'Malauradament, el Tribunal d'Estrasburg es queda en un tema de legitimació i no entra en el fons del problema, que era absolutament bàsic i fonamentat: la politització que el Tribunal Constitucional va patir durant tota la tramitació de l'estatut', ha lamentat.

'Hi van haver desenes de filtracions, recusacions interessades, caducitat dels càrrecs prorrogats sense cap justificació legal, allargament del termini raonable per decidir,... un tristíssim espectacle que la mateixa presidenta sortint del Constitucional va reconèixer al manifestar que tot el procés de l'Estatut havia estat enfangat', ha recordat Torra. Els dos demandants formen part de l'associació El Matí, un corrent crític d'Unió Democràtica.

Cortada i Torra demanaven als jutges d'Estrasburg que declaressin que la sentència del Tribunal Constitucional es va dictar amb "infracció del dret a un tribunal imparcial" reconegut per l'article 6 del Conveni Europeu dels Drets Humans de 1954. A més, pretenien que el Tribunal considerés que la impossibilitat dels demandants de recórrer la decisió dictada pel Tribunal Constitucional "viola el dret a un recurs efectiu reconegut en l'article 13 de la Convenció". En tercer lloc, es demanava que s'ordenés a l'Estat espanyol que adopti les mesures que siguin necessàries per "deixar sense efecte" la sentència que retalla l'Estatut.

"Sempre valdrà la pena, com a mínim, deixar testimoni de les innumerables infraccions i vexacions jurídiques comeses als que vindran: què sàpiguen i que recordin", ha admès Torra.