dissabte, 30 de gener del 2021

ENQUESTA CEO: EL VOT INDEPENDENTISTA SUPERARIA EL 50 %

 Comença la campanya electoral imposada, i continuem en un estat d' anormalitat política.

En aquest context han sortit les primeres enquestes ja en campanya, en aquest cas del CEO, que ens donen algunes orientacions (només orientacions, ja que els dubtes dels electors són elevats), la primera que l' abstenció serà alta, la segona i molt important és que el vot independentista superarà el 50 %, la tercera és que el PSC-PSOE (tot i l' efecte mediàtic espanyol) no podrà fer coalicions i posar-se el govern català a la butxaca, es pot afegir també la tendència a l' alça de Junts i a la baixa de partits autonomistes.

Aquest és l' article del diari El Nacional sobre l' enquesta del CEO que obre la campanya. 

La primera jornada de la campanya electoral per al 14 de febrer s'ha escalfat ja de bon matí amb la publicació de l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat. Esquerra Republicana conserva el títol de favorita, però per la mínima. Junts per Catalunya li trepitja els talons. El PSC segueix pujant, però encara a distància. Segons el sondeig, l'independentisme compleix l'anhelat objectiu de superar el 50% dels vots, l'abstenció fregaria el 40% i un terç de l'electorat no sap què votar. 

ERC obté 34-35 escons, entre dos i tres més que ara, i pugna per la victòria amb JxCat, que com a màxim perd dos diputats i es queda pràcticament amb la mateixa representació, 32-34. Qui segueix a l'alça són els socialistes. L'efecte Illa es tradueix en 10 escons més, 26-29, molt lluny encara de disputar el triomf a l'independentisme. En la línia de les últimes enquestes, la formació més castigada és Cs, que es queda amb una tercera part dels diputats i passa de 36 a 12-13. Els comuns continuen estancats amb 6-8 representants i es veuen superats com a cinquena força pel PP, que dobla resultats amb 9, com la CUP, que en el seu cas en treu 8. Vox entra al Parlament amb 5-6 cadires i el PDeCAT es queda fora. 

Si ens fixem en els possibles pactes postelectorals, per primera vegada ERC i Junts podrien no necessitar cap suport extra per investir president (o presidenta). En el millor dels casos sumarien 69 diputats, un més que el que marca la majoria absoluta a Catalunya. En el pitjor dels escenaris en tindrien 66 i haurien de buscar aliats en la CUP o els comuns. 

Illa no suma per ser investit ni amb Vox

L'operació per impulsar el fins fa dos dies ministre de Sanitat a la presidència de la Generalitat no es veuria recompensada, segons el CEO. Sumant tots els diputats socialistes amb els comuns, Cs, PP i Vox, no en tindrien suficient. Comptant la ultradreta, els en faltarien tres per arribar a la majoria absoluta necessària. 

L'independentisme trenca la barrera

La gran fita que, malgrat la divisió entre partits, s'han fixat les forces independentistes és superar el 50%. ERC, JxCat, la CUP i el PDeCAT coincideixen que és imprescindible arribar-hi per seguir avançant, per bé que discrepen sobre què cal fer si aconsegueixen sumar la meitat dels vots. Els republicans consideren que cal seguir repetint el resultat en successives eleccions, sense fixar una xifra exacta. En canvi, els de Puigdemont aposten per aixecar la DUI si el 14 de febrer l'independentisme aglutina el 50% dels vots.

Una abstenció rècord

La por al contagi i l'esgotament de bona part de la ciutadania amb la política auguren una desmobilització important de cara al 14 de febrer. La projecció del CEO és que la participació pot caure pràcticament 20 punts. Només el 62% del cens aniria a votar. A les eleccions del 21 de desembre del 2017 va passar el contrari. La participació va ser rècord, fregant el 80%. 

En paral·lel, l'enquesta indica que cada vegada són més els electors que dubten. Si en l'últim baròmetre els indecisos sumaven el 22,7%, ara pugen fins al 33%.