diumenge, 20 de novembre del 2022

ANIVERSARI DELS FETS DE PRATS DE MOLLÓ.

 Avui hem estat a Prats de Molló a la Catalunya del nord amb els companys i companyes de la Catalunya del nord i del sud, commemorant els Fets de Prats de Molló de 1926.

El nostre agraïment als organitzadors per mantenir una celebració referent per al catalanisme i per a la memòria històrica del nostre país.


Aquest és el resum de la intervenció als parlaments d'Estat Català:

Com cada any ens trobem davant de la Vila Denise, un lloc emblemàtic per a tots els catalans i catalanes, on es va preparar l'operació per a començar un aixecament armat que havia d'aconseguir la independència del nostre país, una operació que coneixem com a Fets de Prats de Molló.

Els protagonistes van ser els Voluntaris catalans, sota el comandament del dirigent d'Estat Català, Francesc Macià i l'objectiu era alliberar Catalunya del jou de l'estat espanyol.

Com es va saber eren 200 Voluntaris que havien de penetrar a Catalunya per dues vies (Sant Llorenç de Cerdans i el Coll d'Ares) i havien de confluir a Olot proclamant la República Catalana.

Amb un petit suport econòmic fet amb l'Emprèstit Pau Claris i des dels Casals Catalans de Cuba i l'Argentina principalment, però el dia 4 de novembre van ser detinguts per la gendarmeria francesa, jutjats a París i expulsats a Bèlgica.

Hi ha persones que han analitzat aquests fets com un fracàs, pensem que és una anàlisi equivocada primer perquè demostraven la capacitat organitzativa d'un moviment i el compromís dels seus Voluntaris en un moment que havien estat inútils els intents polítics precedents, segon perquè van ser detinguts i jutjats, però a París amb un fort ressò de la premsa francesa i europea, tercer perquè el judici va estar portat molt bé i els Voluntaris independentistes en tot moment es van declarar independentistes, demòcrates i revolucionaris i això va donar a conèixer el moviment independentista català fora de l'Estat espanyol definitivament i quart, es vulgui o no, va anar creixent la simpatia cap a l'independentisme dins de Catalunya però també a fora i no pot estranyar l'augment posterior del suport electoral quan Francesc Macià va proclamar la República Catalana a Barcelona. Sense Estat Català i Prats de Molló no hauria estat possible l'ascens electoral dels anys 30 en l'etapa republicana.

Per la nostra part també volem destacar la figura de Francesc Català i Serra, un dels primers Voluntaris catalans, fill de Ripoll, el 1922 es va afiliar a EC i va fer de correu per a passar a la Catalunya del Nord, la policia espanyola el va detectar i va ordenar la seva detenció però el 2 de juny de 1926 va marxar i va passar els Pirineus per darrera vegada.

Al setembre d'aquell any es va incorporar com a Voluntari a l'Exèrcit Català que organitzava EC. Francesc Català va ser una de les 112 persones que van signar el jurament de compromís amb l'operació.

Quan el 4 de novembre la policia francesa va detenir els Voluntaris a la Vila Denisa, Francesc Català va ser dels primers detinguts, els van traslladar a Perpinyà i el dia 6 de novembre els detinguts van fer públic un manifest on es conjuraven a seguir lluitant. Francesc Català va ser també un dels signants.

Els van jutjar i el 29 de novembre de 1926 els van alliberar amb una ordre d'expulsió de territori francès i van ser acollits a Bèlgica, però la primavera de 1927 era ingressat en un hospital de Brussel.les on moriria el 28 de juny.

Va ser enterrat al cementiri d'Anderlecht i l'enterrament va ser un acte polític, amb desfilada pel centre de la capital belga, amb Francesc Macià (futur President de la Generalitat de Catalunya) al capdavant del seguici.

VISCA CATALUNYA