dilluns, 31 de maig del 2010

COMENTARI SOBRE LES XIFRES DE LA CONSULTA A SABADELL


Xifres
Cada vot del referèndum sobiranista de Sabadell ha costat 0,23 euros als organitzadors de la campanya. Cada vot del referèndum delirant sobre la Diagonal de Barcelona en va costar 2,33. És una comparació que parla tota sola.
Cada vot del referèndum sobiranista de Sabadell ha costat 0,23 euros als organitzadors de la campanya. Cada vot del referèndum delirant sobre la Diagonal de Barcelona en va costar 2,33. És una comparació que parla tota sola. En primer lloc perquè hi ha una diferència fonamental en l'origen dels diners. En el cas de Sabadell tots han eixit de voluntaris. En el cas de Barcelona tots eixiren dels nostres impostos.
Però no és això i prou. A Barcelona es contractaren grans empreses multinacionals que ni tan sols pogueren assegurar el vot del batlle quan tocava. A Sabadell un grapat de voluntaris han tornat a fer funcionar una xarxa que no ha fallat, fins i tot comprant netbooks que els compradors han prestat perquè es fes el recompte i que rebran avui o demà. I a més a més ha anat més gent a votar, en percentatge, a Sabadell que no pas a Barcelona. Un 13,76 contra un 12,17. Sabadell ha superat la xifra de Lleida i ha marcat una fita per a poblacions de l'àrea metropolitana que votaran el 20 de juny. Prop de vint-i-quatre mil sabadellencs han votat i això fa que el vot per la independència siga pràcticament igual al resultat en les eleccions parlamentàries que van obtenir CiU o PSC i més que doble el resultat d'Esquerra.

No tot són xifres, tanmateix. Hi ha també l'esperit, i en aquest terreny Sabadell ha estat tenaç. La campanya per la consulta ha posat en relleu una altra volta que la cosa important era participar-hi. Fins i tot el lema central de la campanya era 'Tant sí com no, vota' i un dels actes principals va ser aquest debat amb personalitats que defensaven l'una posició i l'altra. Ben lluny, doncs, de l'ocultació de l'opció C en el referèndum de la Diagonal i de l'escàndol que significa presentar dades de votació que indiquen que els organitzadors (l'Ajuntament de Barcelona) saben què van votar els qui van fer-ho per internet.