dimarts, 15 de febrer del 2011

LA NACIONALITZACIÓ ESPANYOLA DE LES CAIXES.

Nacionalització (espanyola) de les caixes (Emili Valdero)

La majoria de caixes d'estalvi tenen greus problemes per poder sobreviure a la pèrdua de valor dels actius immobiliaris que tenen en propietat, en un entorn financer cada cop més exigent pel que fa a la regulació i el grau de solvència. Les caixes es van llançar alegrement a donar préstecs hipotecaris a constructores, promotors immobiliaris i particulars, i amb l'esclat de la crisi, el nombre de crèdits impagats ha augmentat exponencialment i la morositat s'ha situat en nivells alarmants.

L'actual model de caixes planteja molts dubtes a causa dels greus problemes de viabilitat i de costos de l'estructura, que s'han intentat solucionar a través d'unes fusions basades en criteris polítics més que empresarials. Les caixes necessiten una forta capitalització per tornar a estar sanejades i obrir l'aixeta del crèdit a les empreses i particulars. El Ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya han elaborat una nova normativa que suposa la conversió de les caixes en bancs, fet que afavoreix l'arribada de capital –les entitats podran sortir a la borsa i emetre accions– i, per tant, l'eliminació del caràcter social i sense ànim de lucre que les caracteritza. L'Estat té preparats més de 30.000 milions per ajudar les caixes a fer el canvi.

La conversió de les caixes en bancs serà un procés traumàtic des d'un punt de vista social, ja que suposarà la pèrdua de molts llocs de treball i posarà en risc la seva obra social. Però el punt clau és que la majoria de caixes no podran captar capital perquè no tenen la confiança dels mercats internacionals, cosa que implica que l'Estat en passarà a ser el propietari, perquè serà l'únic que hi injectarà diners. És la nacionalització (espanyola) de les caixes. Després podran ser privatitzades. El Santander i el BBVA les compraran?