dijous, 25 de desembre del 2014

MACIÀ: HOMENATGE AL FUNDADOR I PRIMER PRESIDENT D' ESTAT CATALÀ.

Us pengem un breu resum de l' acte d' ESTAT CATALÀ (avui a la plaça Catalunya, davant del seu monument) en homenatge al que va ser fundador i primer president del partit ESTAT CATALÀ:



Francesc Macià i Llussà  (Vilanova i la Geltrú 1959- Barcelona 1933) tothom recorda que va ser militar, polític i President de la Generalitat de Catalunya. 

Probablement el que es recorda menys és aquest mateix Macià clarament independentista, en set dates importants :

1.  Es va presentar com a diputat de Solidaritat Catalana a les eleccions del 21 d'abril de 1907 per Barcelona i les Borges Blanques,

2. El juliol de 1922 va fundar Estat Català i aquest partit va proclamar que “cal trencar qualsevol relació amb Espanya i proclamar l'Estat Català que es pugui confederar amb el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord i, potser, Occitània... “.

3. L'octubre de 1923, va haver de fugir a Perpinyà. A l'interior restà un directori format pel doctor Soler i Damians, Alzina i Vallmitjana. Però des de l’exili organitzaren 54 escamots de 10 membres cadascun.

4. L'octubre de 1925, ell i Josep Carner i Ribalta marxaren a Moscou per a entrevistar-se amb els dirigents de la Komintern, buscant suports internacionals per a Catalunya.

5. Va ser un dels que va organitzar la invasió del Sud de Catalunya des del Nord, des de  Prats de Molló (Vallespir) el 1926. El pla fou descobert per les autoritats franceses; Macià fou condemnat a sis mesos de presó i després deportat a Bèlgica, com la plana major del partit.

6. També va participar en l’ esborrany i l’ aprovació de la constitució provisional d'una futura República Catalana entre setembre i octubre del 1928.

7. Va ser clau en la Conferència d'Esquerres, celebrada els dies 17-19 de març de 1931 al carrer Cros de Sants i va ser cofundador d’ ERC.

8. Va ser elegit  President i formà el primer govern de la Generalitat republicana des del 14 de desembre de 1932 fins a la seva mort, el 1933.

Com en totes les figures polítiques, podem fer algunes crítiques, per exemple la situació creada després de la proclamació de la República Catalana i el descafeïnament de la Generalitat posterior. Però avui, i davant la situació política catalana actual, agafarem la part positiva (que va ser molta) de Macià i destacarem la seva valentia. Valentia que potser a vegades falta a alguns polítics catalans actuals. En uns moments en que ens calen polítics valents, Macià és tota una referència, no es va atemorir davant la presó, l’ exili o la deportació.
Des d’ ESTAT CATALÀ volem manifestar que ens sentim orgullosos de pertànyer a un partit històric i referent per a l’ independentisme i continuem lluitant per aconseguir els mateixos objectius d’ en Macià, encara no aconseguits, que avui definiriem amb conceptes més actuals com “independència”, “DUI”, “Constitució catalana”, “República Catalana” o “Països Catalans”. Uns conceptes que ja veiem en el text fundacional d’ ESTAT CATALÀ amb altres paraules.
Recordem també que, ESTAT CATALÀ, va fer la setmana passada la primera part del seu X Congrés i en un dels seus punts de ressolució conngressual va fer aquesta proposta:   


Estat Català, el seu nom ho diu tot, és l’objectiu pel qual Francesc Macià, el 1922, va fundar el nostre partit. Nosaltres participarem en totes les propostes unitàries que es facin amb la finalitat d’aconseguir la independència. Amb aquest esperit d’unitat i generositat, Estat Català estem disposats a cedir la nostra sigla històrica, si és que es creu oportú, tant si es fa una llista unitària i única de país com si s’opta per fer una llista unitària sota el mateix paraigües.