dissabte, 4 de juny de 2016

SUPORT A LA MANI DE L' EBRE I AL REFERÈNDUM A EUSKALHERRIA.

Aquest cap de setmana hi ha dos actuacions simbòliques, però molt importants. La manifestació en defensa de l'Ebre i el referèndum a 34 poblacions d' EuskalHerria.
La primera actuació, és necessària per a fer pressió i tombar els continus intents del govern espanyol de deixar sense cabals mínims el riu Ebre, per una qüestió elemental de mentalitat ecologista i de futur, però també per una qüestió de país i de territori. També cal dir que defensem les normatives europees sobre territoris vulnerables. aigua i zones humides.
Per tant cal que anem tots els que puguem a fer costat a la manifestació perquè ens hi sentim tots i totes identificats amb els seus objectius.

Per la segona qüestió (el procès dels bascos i basques) s' assembla molt amb els nostres referèndums i coincidim també amb els objectius. Us pengem l' article de J. Miró (president d' Estat Català) on fa una bona cronologia de com han anat els fets i les relacions en els referèndums català i basc:

      El proper 5 de juny Eukal Herria vota independència

Convocats per la plataforma unitària Gure Esku Dago, “És a les nostres mans”, plataforma cívica fundada el 2013 que està entre l’ANC i la Coordinadora de les Consultes per la Independència, el proper 5 de juny 34 pobles d’Euskal Herria podran votar per la independència.

El 13 d’abril dle 2014 es va fer la primera Consulta per la Independència a Euskal Herria, a Etxarri Aranatz, convocada per la plataforma ciutadana A13 (nom que es va donar a la plataforma perquè es va votar el 13 d’abril-13A). La pregunta de la Consulta popular a Etzxarri Aranaz va ser: “Vol ser ciutadà o ciutadana d’una Euskal Herria independent?”, pregunta que incloïa la unitat nacional basca a diferència de la que es va fer a  Catalunya el 2009, 2010 i 2011 que era de caràcter regional català.

La Consulta d’Etxarri Aranaz va comptar amb una participació del 43% ja que van votar 851 persones de les 2000 majors de 16 anys que van ser cridades a votar. El 94% dels participants va dir sí a la independència d’Euskal Herria, un 2% va dir no i el 3% va votar en blanc. A la jornada de la Consulta d’Etxarri Aranaz hi van participar observadors internacionals.

El 8 de juny del 2014, inspirats en la Via Catalana, van muntar una Cadena Humana pel Dret a decidir al País Basc entre Durango i Pamplona, amb un recorregut de 130 km i amb una participació d’unes 150.000 persones.

És a partir d’aquí que els organitzadors inicien una nova etapa. Gure Esku Dago es mou entorn a tres eixos bàsics: 1-Som un poble, 2-Tenim dret a Decidir i 3- La paraula la té la ciutadania.

«Euskal Herria és una nació, té dret a decidir el seu futur i és només als bascos a qui toca prendre aquesta decisió.»

La iniciativa a favor del dret a decidir de Gure Esku Dago ha fet un salt qualitatiu amb la convocatòria  de consultes a 34 pobles per al proper 5 de juny. Algunes d’elles eren previstes per a finals de juny, però, finalment, per la coincidència de dates amb les eleccions espanyoles s’han avançat al proper diumenge 5 de juny. Cal destacar Azpeitita i 22 pobles de la comarca del Goierri.

Per les Consultes per la Independència a Catalunya vam tenir l’oportunitat de comptar amb observadors internacionals d’arreu del món i, d’una manera especial, d’Euskal Herria. Convidats alhora pel CCSI (Centre Cultural Solidaritat Internacional/Federació d’Entitats de la Mediterrània-mare Nostrum), vam portar una bona part dels centenars d’observadors internacionals durant les diverses tongades. Per les Consultes del 13D i 25A vam tenir una àmplia representació d’observadors internacionals representants del municipalisme independentista basc, així com persones representatives de l’Esquerra Abertzale i Eusko Alkartasuna, que van poder viure els procés català en primera persona.

Des del Goierri la plataforma Gure Esku Dago fa la darrera crida a la participació aquest 25 de maig amb el lema “les urnes han arribat a Euskal Herria, ha arribat l’hora”.

“Hem estat capaços de consensuar una pregunta i portar a terme el procés juntes i junts, ara, avui i aquí fem una crida a totes i a tots els goierritarras a participar a la consulta del 5 de juny, independentment que el vot sigui sí o no. Tal i com hem manifestat sempre, el nostre objectiu és la participació. Hem estat capaços de promoure el diàleg, crear una cultura de consens i donar passos cap a la  decisió, al voltant d’un tema que fins ahir ha estat conflictiu. Per nosaltres això és el més important del procés.”

Les Consultes, segons els organitzadors, “garantiran” els principis de “transparència, publicitat, claredat, oportunitat per obtenir informació, neutralitat del grup promotor, legitimitat del procés i, per tant, del resultat, a més de pluralitat, igualtat i no discriminació”.

Dins aquesta onada de llibertat es faran consultes al novembre d’aquest any a Dima i Bakaiku, després a Bermeo, Busturia, Elorrio, Usurbil, Hernani. etc. Amb una nova onada de consultes per l’abril del 2017.

En aquest moment són més de 200.000 persones que seran convocades a Guipuzkoa per votar, entre el proper dia 5 i el 2017, si volen ser ciutadans d’un Estat Basc independent.

Seria bo que el màxim de catalans que puguin es desplacin el proper diumenge dia 5 a Euskal Herria a donar suport a la bona gent que votarà per la llibertat del seu poble, com ells van fer massivament quan a Catalunya vam fer les nostres Consultes per la Independència. Jo hi aniré!