dimarts, 12 de març del 2013

ESTAT CATALÀ COMMEMORA 90 ANYS DE COMPROMÍS EN LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA






Estat Català 1922-2012. 90 anys de lluita per la independència de Catalunya.

El passat dissabte a la tarda, coincidint amb el 140 aniversari de la proclamació de l'Estat català del 9 de març del 1873 pel diputat republicà Baldomer Lostau, l'emblemàtica sala del Memorial 1714 es va omplir de gom a gom en el primer acte de les Joventuts d'Estat Català en commemoració del 90 è aniversari de la fundació del partit. L'acte, presidit pel bust del General Moragues, va tenir dues parts, una primera en què van intervenir les JEC amb un discurs contundent sobre Estat Català, la seva proposta política, el ple suport al govern català en aquesta etapa que ens ha de portar a la independència i el relleu generacional dins del partit.
Seguidament, es va retre homenatge a tots els patriotes catalans morts en la lluita per les llibertats nacionals de Catalunya, amb especial menció als que provenien d'EC com Jaume Compte, mort defensant el CADCI el 1934; a en Joaquin Casamitjana, de l'executiva d'EC, que va morir al camp de concentració de Mathausen; a en Martí Marcó, que va ser militant de les JEC i va morir metrallat per la policia espanyola l'any 1979, i, d'una forma especial, al company  Ramon, que ens deixà recentment.
Ramon Rocaballera, militant independentista de pedra picada per qui els joves senten un gran respecte i admiració,  i a la seva companya, l'Encarna, que era present a la taula que presidia l'acte, que va rebre una forta ovació del públic i un ram de clavells vermells de mans d'una jove militant.
Tot seguit va ser el torn de les salutacions on va prendre la paraula l'Uriel Bertran, secretari general de SI, que va donar les gràcies a Estat Català pel seu compromís i coherència independentista al llarg d'aquests 90 anys, va fer  una intervenció fent un paral·lelisme entre l'etapa d'en Macià als anys 20 i l'actual. També va fer una salutació en Jordi Fornas, alcalde de Gallifa. Posteriorment, un membre de les JEC va llegir els comunicats internacionals de suport a l'acte dels partits IRS, Independència República de Sardenya i de Jean Guy Talamoni, cap del grup parlamentari de Corsica Libera.
A la segona part, es va fer una conferència sobre la història d'Estat Català, a càrrec de l'historiador Tomàs Callau, una brillant intervenció plena de dades i anècdotes sobre la fundació d'EC, la seva etapa insurrecional i l'etapa política dels anys 30: des de la proclamació de la República fins al final de la guerra civil.
Per acabar l'acte, el company Joaquim Sardà, militant d'EC i ex-mebre del FAC, va agrair  de forma especial la presència de Jordi Castellà, militant històric d'Estat Català, un dels principals impulsors de la reestructuració del partit durant els anys 70 i que va er empresonat  per la seva militància clandestina al FAC, que va rebre una ovació del públic present a la sala. Per cloure l'acte, va intervenir el company Frederic Bentanachs va demanar de guardar un minut de silenci i tot seguit es va cantar els Segadors. Un cop acabat l'acte, les Joventuts d'Estat Català, acompanyats pel prop del centenar de persones que van participar a l'acte, van fer una ofrena floral als patriotes catalans morts el 1714, a la plaça del Fossar de les Moreres.