dijous, 16 de maig del 2013

SOBRE ESPANYA I EL NAZISME.




Sembla que aquestes darreres setmanes hi ha un procés obsessiu per part d´alguns mitjans i "tertulians" de l´Estat per intentar demostrar que la nostra manera de fer a Catalunya té similituts amb el nazisme (alguns partits polítics, també presents al Parlament de Catalunya s´hi han abonat prou).
Però volem fer tres matitzacions:
1.El nazisme tal com el coneixem va tenir molt ressò a Alemanya als anys 30 (però no només a Alemanya) i de manera més petita a molts llocs d' Europa i del món. A Espanya va tenir una influència molt directa (tant directa que els nazis van ajudar al govern espanyol revoltat militarment i diplomàticament tot el que van poder) amb el vist-i-plau de la Societat de Nacions. La vinculació històrica la va tenir el govern d´Espanya i no el de Catalunya. Siguem rigurosos amb la nostra història.
2. Les maneres de fer del nazisme han quedat diluides en moltes maneres der fer a la nostra societat i a l' espanyola (evidentment es noten els anys de dictadura FEIXISTA espanyola). Però en cap moment podem qualificar res del que s' està fent al nostre país com a nazi, no passaria el mateix en altres llocs propers.
3. Ara diuen que som "imperialistes" amb els valencians. Mireu si som "imperialistes" que a València es pot dir que parlen castellà, però no es pot dir mai que parlin català. L' única referència es la que hem posat a l´encapçalament (retocada) quan es parla del temps (i també la volen treure). 

Cada dia que passa, l' argumentació d' alguns "tertulians" i polítics espanyols és més barroera, més simplista, més demagoga... Si ens hem de separar (com més aviat millor, pensem nosaltres) seria bo que pensessim què hem de pactar per la separació i quines coses comunes hem de compartir i deixar concretats els "serrells".
No es va enlloc acusant als altres de nazis i menys si l´acusador és el més afectat. El País Valencià en pot ser un bon exemple.

Us afegim un article d'en Partal a Vilaweb, que pot donar més llum a aquest moment d'acusacions falses:.
    

Ells fan com feien els nazis

 
El règim franquista es va inspirar en el nazisme en moltes coses; això és ben sabut. I n'hi ha una de ben fonamental que es manté avui dia a través dels seus hereus del PP: l'obsessió de negar el dret d'existir de l'altre.

Quan hom pretén entendre per què els nazis van reeixir a Alemanya hi ha un concepte que hi té un paper fonamental, la Gleichschaltung. La Gleichschaltung té una complexa traducció --hi ha qui en diu 'coordinació, alineació, afilerament'-- però a mi m'agrada el terme 'coordinació forçosa', que ha popularitzat Richard J. Evans.

El procés sociològic de la Gleichschaltung consisteix a 'forçar' la societat a 'coordinar-se' al voltant d'unes idees simples i simplistes, que, una vegada implantades en massa, són usades en favor del poder. L'exemple de manual és aquell terrible 'els jueus tenen la culpa de tot', que va obrir les portes als camps d'extermini i la xoà.

El nazisme, abans d'assassinar, va intentar que fos impossible de pensar o fins i tot de sostenir en públic un pensament diferent del seu. En qualsevol país s'accepta la pluralitat amb més o menys entusiasme. Ningú no pretén que tothom siga igual per a poder ser nacional; a tot arreu es pot ser membre del país i no haver de pensar d'una única manera. Però l'Alemanya nazi va reeixir tristament a aconseguir que solament hi hagués una manera possible de ser alemany com a condició prèvia als seus crims, que van ser els pitjors de la història de la humanitat.

I què fa ara el PP si no aplicar amb detall la Gleichschaltung? Quan fins i tot malden per prohibir paraules que no es podran pronunciar en públic. Quan volen apoderar-se dels senyals d'identitat i negar que cadascú en puga tenir uns de diferents i que valen tots. Quan neguen als altres àdhuc el dret de ser allò que són. Quan neguen que jo siga valencià si no sóc com ells. O no accepten, des de Madrid, que es puga ser espanyol si no és exactament com ho són ells.

Això no els converteix en nazis --ara no cauré en aquesta trampa--, però és evident que l'ús reiteratiu de la tècnica dels nazis explica moltes coses sobre el Partit Popular. Sobre el seu condemnable passat i també sobre el seu inquietant present. Més i més inquietant, diguem-ho clar, cada dia que passa.