dijous, 27 de juny del 2013

SEMBLA QUE FINALMENT ES COMENÇA A TENIR EN COMPTE LA DECLARACIÓ UNILATERAL.

Finalment, sembla que hi ha una mica de seny i es comença a tenir en compte la Declaració Unilateral si cal per continuar el procès. Cosa que s' havia desestimat de manera poc comprensible.
Alguns mitjans com Vilaweb, penjaven aquesta noticia ahir. SI fa temps que havia avançat la conveniència de tenir en compte la Declaració Unilateral:

La declaració unilateral seria legítima, segons Viver Pi-Sunyer

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional diu que si l'estat frena la consulta, es pot optar 'per la via dels fets'
  • Carles Viver Pi-Sunyer, director de l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA) i president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, considera que es pot optar 'per la via dels fets' si el govern espanyol no autoritza la consulta d'autodeterminació. 'Si l'ordenament jurídic no es fa servir per canalitzar les reivindicacions polítiques, sinó per frenar-les, es poden obrir més vies en què el dret té poc a dir', va declarar ahir davant la comissió parlamentària d'Afers Institucionals. En la intervenció va defensar l'informe de l'IEA sobre les vies per a una consulta. 


Pi-Sunyer va explicar que, com a jurista, no li agradaria arribar al punt d'haver de contemplar accions fora del camí jurídic, però va defensar la possibilitat d'obrir vies 'purament polítiques' si l'estat blocava totes les opcions legals. 
L'informe de l'IEA sosté que la consulta es podria convocar amb l'actual llei de consultes referendàries, que és objecte de recurs per part del govern espanyol al Tribunal Constitucional, o bé amb la llei de consultes no referendàries que prepara el parlament, o bé, també, amb una autorització expressa de l'estat a la Generalitat. I encara dues vies més: mitjançant una reforma de la constitució espanyola –modificant-ne l'article 150.2 o el 92–, amb l'objectiu d'autoritzar a les comunitats autònomes de fer una consulta d'aquestes característiques. 
El text afegeix que, en cas d'una negativa de l'estat a negociar aquestes vies, l'organització d'una consulta se situaria en un àmbit purament polític i, doncs, la Generalitat tindria 'la possibilitat de fer servir legítimament vies alternatives de convocatòria de consultes (com ara consultes no oficials o eleccions plebiscitàries) que, si fes falta, podrien ser implementades a través de declaracions unilaterals del parlament'.  
Respecte d'una possible declaració unilateral d'independència, Pi-Sunyer va explicar que les vies unilaterals no eren pas il·lícites, tot i que sí limitades des del punt de vista del dret', i va fer referència a la doctrina derivada del cas de Kossove. 

No va voler pressuposar la negativa de l'estat a una consulta legal, però va dir que si finalment s'hi negava fóra important de deixar-ho clar internament i a la comunitat internacional.