dimecres, 20 de maig del 2015

EL PARLAMENT DE DINAMARCA APROVA LA MOCIÓ SOBRE EL DRET DE DECIDIR DELS CATALANS.

La votació ahir del Parlament danès no és una cosa per passar-hi sense cap importància. Tots sabem (excepte els espanyols) que obre la llauna a Europa per poder parlar del "tema català".
No podem fer més que agrair el gest al Parlament danès i especialment al partit Enhedslisten, al mateix temps a tots i totes les persones que a Dinamarca entenen què volem els catalans i catalanes.
Us pengem el comentari d' ahir a vilaweb.



El parlament danès aprova la moció sobre el dret de decidir dels catalans

De vuit partits que hi ha al parlament, sis hi han votat a favor i dos en blanc
El parlament danès ha aprovat la moció sobre l'autodeterminació de Catalunya que s'hi va debatre la setmana passada, a petició dels diputats del partit d'esquerres Enhedslisten (Aliança Roja i Verda). El partit, amb 12 diputats de 179, va adreçar aquesta qüestió al ministre d'Afers Estrangers danès, Martin Lidegaard: 'Com demanarà el govern danès que es respecti el dret dels pobles a la lliure determinació, en relació amb l'àmplia majoria del parlament català, la societat catalana i el govern català que volen fer un referèndum sobre la independència?'
Sis partits dels vuit que formen el parlament hi han votat a favor i dos en blanc. Així doncs, s'ha aprovat per 64 vots a favor, 41 en blanc i cap en contra. El text que ha sorgit del debat i al qual han donat suport la majoria de formacions és el següent:
«El parlament danès pren nota de l'explicació del govern sobre els aspectes jurídics, històrics, polítics i internacionals vinculats a la situació de Catalunya i fa seva l'opinió que la qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol de Madrid.»
A aquesta qüestió, s'hi ha referit el conseller Francesc Homs, que en la compareixença posterior al consell executiu ha etzibat: 'Cap vot en contra, senyor Margallo, aquí estem'.
Al debat de la setmana passada, els partits polítics ja van prendre posició. El secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, Albert Royo, que va assistir al debat la setmana passada, explica: 'Els partits danesos van reclamar una solució democràtica a la petició dels catalans de fer un referèndum d'autodeterminació; van reclamar que la UE encaixés la realitat catalana en cas que la majoria dels catalans donessin suport a la independència; i van fer una crida a l'estat espanyol perquè fes honor al seu prestigi internacional com a estat democràtic.'
Segons Royo, 'amb aquesta actitud, Dinamarca reconeix Catalunya com un actor polític del mateix nivell que l'estat espanyol i evidencia que la qüestió catalana interessa a l'exterior'. Ell mateix va poder comprovar que la principal preocupació dels partits danesos era la incapacitat del govern espanyol per a trobar una solució democràtica a la petició catalana: 'No entenen com és que l'estat espanyol sigui tan miop, des d'un punt de vista estratègic, de tancar-se i no donar instruments legals a una qüestió que requereix una resposta política.' Royo ha celebrat la declaració remarcant que s'ha adoptat 'tot i les intenses pressions de tot l'aparell de l'estat, també els darrers dies'.
El fet que un parlament europeu debati la qüestió catalana és per a Royo fruit d'una bona col·laboració entre la societat civil catalana i les institucions del país a l'hora d'explicar-se a l'exterior: 'Era important que s'obrís la llauna i Dinamarca l'ha oberta.'