dilluns, 9 de gener del 2017

TRAMPES MEDIÀTIQUES DE LA VANGUARDIA.

Vilaweb avui feia un repàs de les "trampes mediàtiques" de dues capçaleres importants com La Vanguardia i El Periódico:
 La trampa destapada de la portada de La Vanguardia sobre el referèndum pactat
Fins i tot el ninotaire Toni Batllori contradiu la interpretació de les dades d’una enquesta que fa el diari
vanguardiareferendum
La Vanguardia posa aquest títol a la portada: ‘El referèndum pactat s’imposa a l’unilateral.’ Es basa en una enquesta de l’empresa GAD3 sobre el suport al referèndum i a la independència. Tanmateix, l’afirmació del titular del diari es basa en un encadenament de dues preguntes que no tenen en compte el context polític i que passen per alt una hipòtesi fonamental: que el govern espanyol no vulgui pactar de cap manera un referèndum sobre la independència de Catalunya.
La primera pregunta és: ‘Esteu d’acord que finalment a Catalunya es pugui convocar un referèndum per a decidir sobre la independència?’ Un 76,6% respon que sí, un 19,7% que no i un 3,6% no s’hi pronuncia. La segona part diu: ‘Si hi doneu suport, com creieu que s’ha de convocar aquest referèndum?’ Un 59,1% respon l’opció ‘de manera acordada amb el govern espanyol’, i un 37,7% ‘de manera unilateral’. Però no hi ha pas cap pregunta que vagi un pas més enllà, és a dir, fins on som ara: ‘Si el govern espanyol manté la negativa a pactar, donaríeu suport igualment a la convocatòria del referèndum?’ Aquesta resposta no la sabem, i és en aquesta resposta que s’hauria de basar una afirmació com la del titular de portada: ‘El referèndum pactat s’imposa a l’unilateral.’
Si de cas, és sorprenent que, tenint la possibilitat de triar només entre dues opcions, que són o bé ‘un referèndum acordat amb el govern espanyol’ o bé ‘de manera unilateral’, la segona tingui tant suport, gairebé del 40%. Ara, del 60% que diuen que el prefereixen acordat, quants n’hi ha que donarien suport al RUI si és impossible de pactar-lo? Aquesta dada no la sabem.
Fins i tot un dels ninotaires de capçalera del diari, Toni Batllori, desmunta la portada amb un dibuix sobre l’enquesta.

En Batllori desmuntant la línia editorial de LV (i dels comuns, per desgràcia) en tres vinyetes.

A final de desembre El Periódico també demanava sobre el suport social al referèndum. Era una enquesta del GESOP que demanava: ‘Esteu a favor que es convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya?’ Gairebé el 50% responia ‘sí, tant si ho vol el govern espanyol com si no’. Aquest cap de setmana Seda Hakobyan i Alexandre Solano publicaven a VilaWeb una anàlisi en què s’encreuava el record de vot dels enquestats amb les dades de participació i d’intenció de vot en el referèndum unilateral. I d’aquesta manera es podia concloure que, en un referèndum unilateral, només que anessin a votar els qui ja diuen en l’enquesta que probablement o de segur que hi anirien, hi hauria un 64% de participació (vegeu ací l’anàlisi sencera).
Aquestes dades permetrien de fer amb més solidesa afirmacions com la d’avui de La Vanguardia, tant a la portada com a l’editorial.