divendres, 14 de desembre del 2007

Prou repressió contra Euskal Herria.18/98 pels drets civils i politics

ESTAT CATALÀ DONA SUPORT A LA LLIBERTAT DEL POBLE BASC I REBUTJA EL JUDICIS DEL MACRO-SUMARI 18/ 98.

ESTAT CATALÀ expressa la seva total solidaritat amb els ciutadans i ciutadanes bascos/es processats en el macro-sumari 18/98, que no és més que un nou judici polític contra els drets dels bascos i les basques.
Aquest sumari matriu pretèn validar les tesis que activitats polítiques i socials legítimes siguin catalogades com complicitat, col.laboració o pertinença a organització armada i mitjançant aquest sumari es pretèn ratificar judicialment aquestes tesis.
ESTAT CATALÀ coincideix amb altres organitzacions polítiques en que això no és més que una estratègia política, la finalitat de la qual es treure de la legalitat un ampli espai social i polític basc, tot vulnerant drets civils i polítics – drets d´espressió, reunió, associació, llibertat ideològica i dret a la dissidència- de persones i grups que defensen que Euskal Herria existeixi com a poble i que té dret a decidir com a tal.
La sentència que s´acaba de fer pública no és res més que la culminació de diverses irregularitats, que ja havien constatat fins i tot la Comissió de Defensa del Col.legi d´Advocats i l´Associació Catalana en Defensa dels Drets Humans, en la seva condició d´observadors del procès judicial derivat del Sumari 18/98.
ESTAT CATALÀ destaca que les mateixes associacions de juristes adverteixen que la sentència és un dels exemples més greus dels efectes extensius de l´aplicació del concepte de terrorisme sobre la dissidència política.
La sentència també constata la inexistència de la divisió de poders. La vida política ha quedat supeditada a l´àmbit judicial, on l´Audiència Nacional i el Tribunal Constitucional son els actors decissius en el camp polític.
Finalment, s´ha arribat a un punt on els objectius son el que es penalitza i converteix l´independentisme basc en terrorista, perseguint ideologies obertament.
ESTAT CATALÀ volem deixar clara la nostra solidaritat amb els companys i companyes bascos/es, rebutgem totalment la persecució de la dissidència política amb tics autoritaris i la supeditació de la política parlamentària a les sentències dels tribunals excepcionals.



































Amics i Amigues d’Euskal Herria va fer una concentració ahir al vespre en la que ens aplegarem més de 150 persones per donar suport al moviment popular basc a la Plaça Sant Jaume de Barcelona .
Frederic Bentanachs Secretari General d' Estat Català va llegir el manifest dels Amics i Amigues d' Euskal Herria en solidaritat amb les basques i bascos empresonats pel Sumari 18/98
Manifest:


PROU JUDICIS CONTRA EUSKAL HERRIA



Davant la propera cita judicial dels processats en el marc del macro-sumari 18/98, des dels Països Catalans, Amics i Amigues d’Euskal Herria, creiem necessària novament la complicitat i solidaritat de la societat catalana envers el conjunt del poble basc, i enfront de la instància que els pretén jutjar, la Audiencia Nacional espanyola.

El sumari 18/98 és el sumari matriu mitjançant el qual es pretén validar la tesi que identifica activitats polítiques i socials legítimes amb la complicitat, col·laboració o pertinença a ETA. D’aquesta tesi, que ara es pretén ratificar judicialment, se’n deriven altres molts sumaris i actuacions que han caracteritzat un període polític on els trets autoritaris han estat prou evidents.

En aquests procediments es constaten greus desviaments del normal funcionament d’un Estat de Dret, entre elles:

la privació de les garanties jurídiques de les persones processades, fermances econòmiques desmesurades, abús de la presó preventiva, condicions de detenció que han derivat en repetides denúncies de tortures i maltractaments.
Instrumentalització política de la legislació, amb aplicació elàstica i expansiva de tipus delictius indeterminats i procediments ideologitzats basats en documents sense cap valor probatori.

Aquestes circumstàncies revelen actuacions al servei d’una estratègia política, la finalitat de la qual és treure de la legalitat espanyola a un ampli espai social i polític basc, tot vulnerant drets civils i polítics –expressió, reunió, associació, llibertat ideològica i dret a la dissidència- de persones i grups que defensen que Euskal Herria existeix com a poble i que té dret a decidir com a tal.

A l’empara de la seva lògica funció de perseguir presumptes delictes, l’Estat espanyol ha criminalitzat idees, iniciatives i activitats socials i polítiques legítimes, que en el si de la societat basca busquen assolir objectius legítims amb mitjans igualment legítims.

Aquesta vulneració de drets individuals i col·lectius afecta directament al conjunt de la societat basca. Aquests drets, llibertats i garanties són patrimoni de tota la ciutadania, de totes les persones, estiguin imputades o no. Per aquestes raons, el desenvolupament d’aquests judicis no pot contemplar-se des de la indiferència de la nostra societat.

Encara que des de casa nostra puguem no coincidir plenament amb els mateixos plantejament socials i polítics que algunes de les persones imputades, no obstant coincidim en el dret a defensar-les.

Des dels Països Catalans, creiem i defensem el dret a què Euskal Herria pugui construir el seu present i futur en llibertat respectant la seva pluralitat i riquesa social, des del respecte a tots els drets de totes les idees i persones.

Amics i amigues d’Euskal Herria

Països Catalans, desembre del 2007