divendres, 13 de setembre del 2013

SITUACIÓ A CATALUNYA DESPRÉS DE LA DIADA.



Les reaccions han estat de tota mena, però gairebé totes previsibles.
Per part catalana, bona expectativa per part de partits, organitzacions, entitas i col.lectius que vam participar en la Via i que estem per continuar el procés fins al final. Els milers de persones que van recórrer km amunt i avall del país ens avalen a TOTS i especialment els que van fer els trams difícils,  també els que van fer els trams "valencians" "nord-catalans" "menorquins" "mallorquins" "eivisencs""andorrans" o "algueresos" i els "internacionals".
Mentre hi ha una altra part, amb el fre posat ( i aguantant-lo amb les dues mans): el PSC amb arguments inversemblants i UDC amb en Duran totalment superat pel procés (cada dos per tres diu que UDC no és independentista i dóna arguments que històricament no s' aguanten per enlloc).
I dos partits (PP i Ciudadanos) que demanen obertament més finançament i implicació de Madrid per aturar el procès a Catalunya, la qual cosa diu molt poc de la seva pretesa "catalanitat".  

Per part espanyola, la premsa ho va dir tot (ja ho esperavem): comentaris crítics en els millors dels casos, falta de respecte en altres casos (el dels mitjans més ultres espanyols). I comentaris perillosos de l' AME (representació dels Militars espanyols), podeu consultar-ho a diversos mitjans.
Però que diuen els polítics?: Bono ho dona per fet que "estem a la porta de la independència", el Ministre Margallo diu que " li sabrà greu que marxi Catalunya", alguns socialistes ho veuen cru que no marxessim, els del PP s' aferren com poden a la seva Biblia (la Constitución), a veure si passa la ventada.
Nervis, molts nervis de molts polítics espanyols, mal dissimulats.
Però, i en Rajoy ?
Rajoy prepara una resposta a Mas. No cal tenir una bola de vidre per pensar què respondrà. Proposarà un pacte fiscal (rebaixat, que no s' enfadin els seus votants i que no es dirà "pacte fiscal", no sigui que els seus oponents de dintre del PP el vulguin fer caure) i esperarà que a CiU se li faci la boca aigua pensant en el pacte i caigui en la pesada.
Rajoy no pensa malament, la dreta catalana sempre ha caigut en la mateixa trampa (volguda). Però el més greu és que, per a qualsevol observador, aquesta proposta no és més que l' actualització d' una tímida proposta que van fer les forces catalanistes al Congreso fa més de 30 anys i el que CiU va demanar fa ja uns quants anys.
La seva proposta arribarà demà o passat-demà, però 30 anys tard (o més). I encara amb la proposta de negociar-la a la baixa.
Suposem que CiU seran més llestos que fa anys, suposem que el PSC deixarà de tocar els nassos (per no dir una altra cosa), que els altres partits catalans deixaran de donar-se cops de colze per situar-se primers en una possible "graella de sortida" electoral.
I els Ciudadanos i PP? Doncs res, continuar la seva feina (fent de Cavall de Troia espanyolista dintre de Catalunya). Concretament els Ciudadanos intenten xuclar els vots espanyolistes de PSC i PP per ser el referent espanyol a Catalunya (amb tocs lerrouxistes).

I a l' exterior? sembla que a la Unió Europea comencen a pensar què es pot fer en els casos català i escocès. Comença a ser un tema d' agenda política (sense cap urgència, però hi és). Bona notícia la moció per felicitar la Via catalana de parlamentaris escocesos, gal.lesos i anglesos i la posició favorable del Primer Ministre de Letònia. I bona notícia l' esment d' en Gaurdiola en una roda de premsa a Alemanya (no tenia cap obligació de fer-ho).
També bona notícia el ressó exterior, als mitjans de comunicació internacionals, de la Diada.

No podem baixar el ritme. Cal una DATA i una PREGUNTA i un REFERÈNDUM vinculant.