dimecres, 7 de maig del 2008

COMUNICAT D´ESTAT CATALÀ SOBRE LA FUITA D´ASCÓ (RIBERA D´EBRE).



COMUNICAT D´ESTAT CATALÀ SOBRE LA FUITA D´ASCÓ (RIBERA D´EBRE).

VOLEM EL TANCAMENT DE TOTES LES CENTRALS NUCLEARS DE CATALUNYA.
Aquest dies s´ha parlat molt de la fuita de la central nuclear d´Ascó (Ribera d´Ebre, Catalunya). Cal recordar que la fuita ja s´havia produït el 26 de novembre de l´any passat, a les acaballes de l´operació de recàrrega del grup primer d´Ascó.
La fuita no va ser detectada fins el 14 de març d´aquest any i no cal ser gaire entesos per saber que no hauria sortit a la llum sense la intervenció de grups ecologistes i alguns mitjans que van forçar a pronunciar-se als responsables de la central. Aquests responsables no ho van notificar al CSN (Consejo de Seguridad Nuclear) fins el 5 d´abril -4 mesos i mig després de la fuita-. No cal dir que la poca credibilitat que tenien els responsables de les centrals se n´ha anat en orris.

ESTAT CATALÀ denúncia la irresponsabilitat dels responsables de les centrals, del CSN, de les empreses accionistes majoritàries (ENDESA principalment) i de l´Estat espanyol. És un guió tristament repetit: el negoci es prioritza sobre la salut dels treballadors i dels habitants d´aquelles comarques, la informació no existeix (tot és opac), i la transparència és una il.lusió. Tot això ha passat en un tema que es considera prioritari, perquè afecta la salut, l´economia i els sectors estratègics.

ESTAT CATALÀ vol recordar que la construcció de la primera central d´Ascó ja va començar molt malament. Tots recordem l´oposició dels veïns de la zona i la manca d´estudis rigurosos, que van acabar construïnt una central nuclear en un paratge d´argiles expansives, amb moviments – per ara lleus- del terreny que han aconsellat repetidament injeccions de formigó per garantir la solidesa dels fonaments.
A part d´això i sense ser-ne la causa, les dades estadístiques deixen les centrals d´Ascó en una posició molt dubtosa. Entre 2004 i 2006 hi ha hagut en aquestes centrals 44 successos notificables, és a dir un succès cada 25 dies. Ascó sola acumula la meitat dels que es van produïr a la totalitat de les centrals espanyoles . I encara més greu, el 90 % dels incidents del comput estatal es van produïr a les dues zones nuclears catalanes: Ascó i Vandellòs.
ESTAT CATALÀ té seriosos dubtes en la gestió de les centrals nuclears catalanes, no es creu les dades proporcionades pels representants de les centrals i no entèn perquè es permet manipular la informació de manera continuada. Només amb la dosi de radiacions rebuda amb les partícules que diuen detectar al març, és el 80 % de tota la dosi anual permesa.
La central nuclear d´Ascó (controlada per ENDESA) reconeixia que va utilitzar mètodes poc precisos per analitzar la fuita radioactiva. Tan poc preciso que la van detectar en una deixalleria en arribar material i no la van detectar en sortir de la mateixa central nuclear. Manuel Rodríguez, subdirector de protecció radiològica de la mateixa CNS va reconéixer que s´havien vessat més contaminants dels que s´havien dit i que la direcció de la central coneixia els fets i no els va comunicar (15-4-08).
El mateix CSN admetia que les dades havien estat gairebé cent vegades superiors a les notificades (18-4-08).
ESTAT CATALÀ exigeix responsabilitats a ENDESA , a la direcció de la central i al CSN. Amb ells no tenim cap garantia ni cap seguretat. No n´hi ha prou amb el cessament del Director, ningú garanteix que el nou director informi quan toca i digui la veritat. El nou director és el Director, fins ara, de l´altra central nuclear catalana, la de Vandellòs.
És imperdonable que haguessin deixat visitar la central a grups d´escolars, quan ja s´havia produït la fuita, només per fer apologia d´un tipus d´energia perillós que els catalans no hem decidit.
Tampoc ens creiem els resultats de possibles afectacions als escolars de Girona, senzillament perquè l´empresa que fa les mesures és TECNATOM, participada en un 45 % per ENDESA i en un 30 % per IBERDROLA. Aquestes dues empreses son les co-propietàries de les centrals catalanes d´Ascó i Vandellòs.
Potser per això no hem llegit, encara, quin tipus d´isòtop correspon a les partícules emeses, segons del tipus que estessim parlant els seus efectes acumulatius ens haurien de preocupar i ells no volen que ens preocupem, per això ens amaguen sempre la informació.
CC.OO, la qual no es considera gaire radical ni catalanista, informava que els fets que van portar a la fuita venien com a conseqüència de dos elements: 1) la retallada de costos que ha portat a la subcontractació dels serveis de control i tractament de residus radioactius – per tant els treballadors que fan aquestes tasques no tenen la formació adequada- i 2) la política reincident d´ocultació de dades.
Així és com aquesta gent d´ENDESA juguen amb la nostra salut i el nostre futur, des dels seus despatxos de Madrid.
Paral.lelament, s´està fent un estudi epidemiològic de les zones on hi ha instal.lacions nuclears – ho avala el Instituto de Salut Carlos III, d´Espanya- i l´informe serà presentat el febrer de 2009.
ESTAT CATALÀ sap que s´han fet abans altres estudis epidemiològics mai publicats. Esperem que aquesta vegada tinguin el valor de publicar alguna cosa.
Ho esperem, perquè la radioactivitat té un camp d´acció molt ampli, no es circunscriu als 50 Km. que ells tenen fixats, si hi ha fuites el kilometratge depèn de si la radiació ha estat sobre sòlids, líquids, aire … Fins i tot els ciutadans de Barcelona o de València han d´estar ben informats.
Però abans que arribi aquesta publicació ens arriba la noticia que ENRESA (l´empresa que gestiona els residus radioactius) pretèn instal.lar un magatzem de residus radioactius a Ascó. A poc que ens informem veurem que no serà un magatzem, sinó la primera obra d´un cementiri nuclear a Ascó i Catalunya rebrà els residus de totes les centrals espanyoles. No han aconseguit obrir un cementiri en cap Comunidad Autónoma, i per tant la que s´obri haurà de rebre tots els residus espanyols.

ESTAT CATALÀ NO VOLEM UN CEMENTIRI NUCLEAR, NI A CATALUNYA NI ENLLOC.

EXIGIM UN CALENDARI DE TANCAMENT ORDENAT I PROGRESSIU DE TOTES LES CENTRALS CATALANES.

EXIGIM DECIDIR EL NOSTRE FUTUR ENERGÈTIC PER NOSALTRES MATEIXOS I VALORAR LES APORTACIONS DE LA NOVA CULTURA DE L´ENERGIA.
EXIGIM QUE NINGÚ JUGUI AMB LA NOSTRA SALUT NI AMB LA DELS CIUTADANS DE LES COMARQUES MERIDIONALS DE CATALUNYA.

EXIGIM LA RETIRADA DE LLICÈNCIA D´EXPLOTACIÓ A ASCÓ 1, ASCÓ 2 I VANDELLÒS.
DESTITUCIÓ IMMEDIATA DELS CONSELLERS DEL CONSEJO DE SEGURIDAD NUCLEAR PER LA SEVA INEPTITUT I INEFICÀCIA.

DEMANEM LA IMPLICACIÓ DE LA GENERALITAT (QUE DEIXIN D´ESTAR ABSENTS DELS TEMES PRIORITÀRIS), I S´IMPLIQUIN PER IMPEDIR LA INSTAL.LACIÓ D´UN CEMENTIRI NUCLEAR A CATALUNYA.

ESTAT CATALÀ DONA SUPORT A L´ACCIÓ DE PROTESTA QUE ES FARÀ DAVANT LA SUBDELEGACIÓ DEL GOVERN ESPANYOL A TARAGONA (DIJOUS 8 DE MAIG A LES 8 DEL VESPRE)

ESTAT CATALÀ TAMBÉ DONA SUPORT A L´ASSEMBLEA DE MÓRA D´EBRE DEL DIVENDRES 16 DE MAIG A LES 8 DEL VESPRE.