diumenge, 4 de maig del 2008

NO ALS TRANSVASSAMENTS.


COMUNICAT D´ESTAT CATALÀ.

NO ALS TRANSVASSAMENTS.

Els mitjans de comunicació, els polítics i molts pseudo-tècnis i pseudo-científics ens han omplenat el cap, dia sí i dia també, de la gravetat del problema de l´aigua i de les solucions que sempre passen per transvassaments (un dia parlen del Segre, més tard de l´Ebre o del Roine).
Cal que girem pàgina d´aquests suposats especialistes que únicament pretenen una presència mediàtica efímera. I que només han aconseguit el descontentament de moltes comarques catalanes i enfrontar posicions entre comarques catalanes, manipulant el discurs de nova cultura de l´aigua i dient que els que ho defensen son insolidaris.

Hi ha aspectes previs que s´haurien d´anar valorant perquè és un problema amb moltes cares. És un problema que no s´acaba en dir sí o no als transvassaments.
ESTAT CATALÀ creu que, abans de res, cal aclarir que estem discutint i debatent de transvassaments, que no ens enganyi ningú, es vol enviar aigua d´una conca a una altra de diferent i això es diu transvassament. Encara que alguns (entre ells el PSC i IC) ens vulguin parlar d´ interconnexions de xarxes. Aquest engany semàntic només dóna ales a la dreta espanyolista que argumenta que el PSC-IC volen fer un transvassament com el PP, però li diuen interconnexió.
Per una altra part, hi ha hagut molt poc respecte per les persones de les comarques catalanes afectades com a donants, les persones de les comarques del Segre i de l´Ebre s´han assabentat de les propostes de transvassaments, a vegades, pels mitjans de comunicació. Recordem que la mateixa Directiva Marc d´Aigua (DMA) diu que qualsevol decisió sobre els plans de gestió dels recursos hídrics s´ha de prendre mitjançant un procès participatiu.
Tampoc s´ha tingut en compte que treure aigua d´un riu provoca la salinització de la zona de contacte amb el mar, en aquest cas del delta de l´Ebre, i que previament s´ha de fer un estudi molt acurat. Es continua amb els tòpics de la vella política hidràulica de l´oferta.
Degut a les presses d´alguns per fer grans infraestructures, no s´han estudiat a fons totes les altres alternatives. No cal dir que no s´ha considerat l´aportació de l´estalvi i de l´ús eficient de l´aigua de la població barcelonina i de l´àrea metropolitana, tampoc s´ha tingut en compte l´aportació i recuperació de l´aqüífer del Besòs, la posterior aportació de l´aigua depurada i la dessalinitzadora del Llobregat.
ESTAT CATALÀ dóna suport a la valoració d´Ecologistes en Acció en aquest tema, recordem que hi ha dos aqüífers molt importants a l´àrea barcelonina: el de la Vall Baixa i el del Delta del Llobregat (al sud) i el de la Cubeta de La Llagosta –Besòs (al nord). Es necessari que es recuperi el segon, abandonat parcialment des dels anys 80.
L´any 2005, 2hm3/any d´aigua es bombava a la claveguera, per evitar la inundació de la línia del metro a Baró de Viver, també havia passat el mateix a la línia de Liceu. Continuen dexant-se perdre molta aigua dels aqüífers de l´àrea de Barcelona, però ja no es donen situacions tan insostenibles perquè, per sort, la mentalitat de nova cultura de l´aigua va guanyant espais.
A més a més cal investigar a fons el tema de les avionetes que desfan els núvols per evitar pluja (tirant sulfur de plata), denunciat per algunes associacions de la Catalunya central i sud, i veure les responsabilitats que puguin tenir les companyies d´assegurances en les sequeres perssistents a Catalunya, molt més extremades que la resta de territoris veïns.

Finalment, ESTAT CATALÀ dona suport a les opinions dels veritables experts en temes d´aigua com el professor aragonès P. Arrojo i a la PDE (Plataforma en Defensa de l´Ebre) perquè entenem que estan donant difussió a una veritable nova cultura de l´aigua en aquest país. Nosaltres, com ells, entenem que els transvassaments obeeixen a interessos particulars i no generals.
Manolo Tomàs de la PDE explica que el transvassament de l´Ebre té uns beneficiaris que son les constructores hidroelèctriques i les entitats financeres com LA CAIXA, que controla les grans infraestructures del nostre país i els seus beneficis.
Tampoc ningú ens explica el cost de transvassar aigua del Roine, amb una obra faraònica com mai s´ha fet a Europa i que a més a més ha de bombar continuament perquè no hi ha cap desnivell des de Marsella a Catalunya.
A qui li interessen totes aquestes grans obres que la UE no té previstes ¿ La resposta és la mateixa d´abans.
L´actitut del PSC i d´IC és oportunista i hipòcrita, l´actitut del PP no cal comentar-la perquè no han entès mai el que passa a les comarques de Catalunya, l´actitut de CiU és enganyosa i defensaran qualsevol transvassament el més allunyat i car millor. I finalment, l´actitut d´ERC és la menys dolenta, sembla que entenen el problema de l´aigua i les seves solucions, però son ostatges del pacte de Govern i no es poden desmarcar totalment del Tripartit, amb tot és l´actitut menys dolenta de totes i sembla que donaran suport a la manifestació d´Amposta el 18 de maig.
Les votacions al Congrès espanyol sobre el transvassament de l´Ebre han estat molt aclaridores, el PP que sempre intenta bloquejar iniciatives del PSOE votava a favor de transvasament d´aigua a Barcelona. Ells saben que aquest transvassament obre la porta als seus projectes transvassistes a València, Múrcia i Almeria i el PSC-PSOE els obre la porta.

Davant d´aquesta situació erràtica dels nostres polítics catalans, ESTAT CATALÀ es veu amb la necessitat d´exigir :

LLUITA PER UNA NOVA CULTURA DE L´AIGUA.

DESENMASCARAMENT DELS INTERESSOS REALS DELS TRANSVASSAMENTS.

SOLIDARITAT AMB LES MOVILITZACIONS DE LES COMARQUES CATALANES DE L´EBRE I SUPORT A LA MANIFESTACIÓ D´AMPOSTA.

POTENCIACIÓ I RECUPERACIÓ DE LES MESURES ALTERNATIVES PERQUE LES COMARQUES DE L´ÀREA METROLPOLITANA TINGUIN AIGUA SUFICIENT.

DENUNCIA DE LA POLÍTICA D´ENFRONTAMENT ENTRE COMARQUES CATALANES QUE PORTEN ELS MMCC I ALGUNS POLITICS UTILITZANT ELS TERMES SOLIDARITAT (A CATALUNYA) I AGUA PARA TODOS (A VALENCIA).

ESTAT CATALÀ CONTRA ELS TRANSVASSAMENTS I CONTRA ELS ENFRONTAMENTS INTERESSATS ENTRE CATALANS.