divendres, 29 d’agost del 2014

LÒPEZ TENA: "LA CONSULTA ES POT FER, ÉS UNA QÜESTIÓ DE VOLUNTAT".

Avui, el govern espanyol, ens han dit en la seva previsible roda de premsa dels divendres que impugnaran la llei de consultes i no es farà el referèndum.
No ens hauriem de posar nerviosos, la població de Catalunya continua essent conscient d' on està i de la importància del moment. La solució al tancament de portes del PP no la tenen ells a les mans, la tenim la població d' aquest país.

Per una altra part, us convidem a rellegir l' entrevista-reflexió de López Tena que El Punt li va fer fa uns 10 dies. Ara encara és més actual:

 

“La consulta es pot fer, és una qüestió de voluntat”

“Es tractava de provar a la pràctica que sí que és viable fer una consulta i que si no es fa un referèndum és perquè els partits catalans no volen”

“No s'està avançant. No hi ha hagut cap fet, ni tan sols hi ha cap convocatòria de referèndum per al 9-N”

“No s'aconseguirà la independència sense confrontació amb Espanya”


L'exportaveu de Solidaritat per la Independència, Alfons López Tena, va col·laborar en l'àmbit jurídic en les consultes populars del 2009 al 2011.
Quin va ser el seu paper en la consulta d'Arenys de Munt?
Fonamentalment, les tasques que jo vaig fer van ser, d'una banda, trobar la manera jurídica de celebrar la consulta sense que la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat o la Judicatura poguessin impedir-la, i de l'altra, fer-la exactament igual que si fos un referèndum oficial.
Quin era l'objectiu de les consultes populars?
Del que es tractava era de provar a la pràctica que sí que és viable fer una consulta i que si no es fa un referèndum és perquè els partits catalans no volen, no perquè no hi hagi la capacitat tècnica o la capacitat organitzativa.
Com creu que ha evolucionat el procés sobiranista des de llavors?
La consulta d'Arenys de Munt i tot el moviment posterior han aportat la concepció generalitzada a la població catalana que ja no hi ha res més a fer a Espanya, que són inviables un nou Estatut, més competències, un nou pacte fiscal, una reforma de la Constitució... Tot això ha quedat desacreditat i ara el gruix del catalanisme aposta per la que és l'única sortida viable per a la societat catalana, que és la independència. Però crec que no s'està avançant. Quant a consciència popular, sí, però quant a fer que això es converteixi en fets, no. No hi ha hagut cap fet, ni tan sols hi ha cap convocatòria oficial de referèndum per al 9-N.
Llavors creu que no se celebrarà la consulta el 9-N?
Si Mas i Junqueras compleixen el seu compromís, sí. Van prometre consulta tant sí com no, amb permís espanyol o sense. El que queda clar és que el govern espanyol no ho permetrà, de la mateixa manera que no va permetre la d'Arenys. Però es pot fer, és una qüestió de voluntat política. Això és el que va passar a Arenys, teníem un manament judicial dient que no féssim la consulta i el que vam fer va ser no acatar-lo, de la manera que pensàvem que ens en podíem sortir. I si això vam poder fer-ho a Arenys, ja em diràs la Generalitat de Catalunya.
Veu possible un pacte amb Espanya per la consulta?
Nosaltres sempre hem dit, i ho continuem dient, que no s'aconseguirà la independència sense confrontació amb Espanya. Es pot aconseguir la independència a l'Europa occidental en un context democràtic sense violència i amb la força de les urnes. Però per això cal confrontació, no es farà d'acord amb Espanya.
Creu que la consulta d'Arenys va ser el precedent del 9-N?
Sí, perquè no es va esgotar en si mateixa i se'n van continuar fent, en total, a 554 municipis. Abans d'Arenys de Munt ja s'havien fet altres consultes populars, però eren a còpia de recollir firmes. El que va marcar la diferència va ser que es va fer com si fos un referèndum oficial. Només podien votar els qui tenien dret de vot a Arenys de Munt i només podien fer-ho un sol cop. Gràcies al fet de fer-ho d'aquesta manera, al final s'hi van afegir molts altres municipis.