diumenge, 30 d’octubre del 2011
CATALUNYA JA ESTARIA PER SOBRE DELS CRITERIS QUE VA EXIGIR LA U.E. PER LA INDEPENDÈNCIA
Miquel Strubell: 'Estaríem per sobre dels criteris que va exigir la UE a Montenegro'
Destacaria més aviat que ha baixat la gent que diu que s'oposa a la independència, del sondatge del CEO. Perquè això vol dir que no es veu cap tendència cap a la polarització de les població. Si hi ha polarització, és impossible generar consens. I penso que és significatiu que la diferència entre els favorables i els contraris hagi pujat sis punts. Això va en paral·lel a la mateixa tendència, mostrada al llarg de les tres onades del sondatge del CEO, d'augment de la gent que opina que Catalunya hauria de ser un país independent o que el nivell d'autonomia actual és insuficient.
En aquest sondatge, el sí en el referèndum passaria a ser de gairebé el 60%, quan a l'última onada no arribava al 56%. Estaríem per sobre dels criteris que va exigir la Unió Europea en el referèndum de Montenegro, tant pel nivell general de participació com del percentatge de vots favorables que hi havia d'haver.
Hi ha una tendència cap al consens. Em semblen interessants les raons per les quals la gent enquestada diu que votaria com votaria. En la majoria dels casos, els que votarien a favor ho farien per millorar el país, per poder decidir, per la gestió del país. I la raó identitària, perfectament respectable, no arriba al 30%. Hi ha raons pragmàtiques, de benestar, d'economia, que dominen en les raons per dir que votarien a favor. En canvi, els contraris a la independència diuen que ho farien, ben bé la meitat, per conservar la unitat d'Espanya; uns altres diuen que és perquè la consideren impossible i només un 10% diu que Catalunya no milloraria. Les raons que esgrimeixen uns i altres són la clau per entendre el procés. El vot a favor es fa en benefici col·lectiu; bona part dels que voten contra ho fan per raons molt íntimes i personals.
Miquel Strubell és sociolingüista
(Opinió recollida per telèfon per la redacció de VilaWeb)
divendres, 28 d’octubre del 2011
L´INDEPENDENTISME PUJA A LES ENQUESTES DEL C.E.O.
L'independentisme és cada cop una opció més majoritària, en un possible referèndum.
El baròmetre del CEO indica que un 45% dels catalans que votarien "sí" a la independència dos punts i el "no" baixaria un 3,5%. Per primera vegada els catalans consideren "més importants les eleccions al Parlament que les espanyoles"
Una papereta a favor del Sí a la independència, que també podria ser majoritària si el referèndum fos oficial atesos els números del CEO. Foto: Adrià Costa
Segons el Centre d'Estudis d'Opinió l'augment trimestral d'independentistes a Catalunya és d'un 2%. Així ho indica l'històric d'enquestes en base les respostes a la pregunta "si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya vostè que faria?", el 45% votaria a favor; el 24,7% votaria en contra, 3,5% menys que el passat mes de juny; un 23,8% s'abstindria i un 4,6% no ho sap.
Una pregunta "clara", segons la descripció del director del CEO, Jordi Argelaguet, qui treu ferro a l'augment de la independència malgrat l'augment de diferencial. "Han passat moltes coses, entre elles, la sentència contra la immersió a l'escola, i d'això la gent se'n sent", ha assegurat el director del CEO. "De tota manera és l'augment del 'sí' i la davallada del 'no' és una dada per apuntar", ha insistit Argelaguet.
Els arguments del "sí"
Segons els enquestats que aposten per votar a favor de la independència ho fan majoritàriament per: capacitat i desig d'autogestió econòmica (32,2%)-una raó que ha baixat 4 punts respecte el mes de juny; sentiment d'incomprensió (9,9%); la percepció que Catalunya milloraria (13,7%) i per raons identitàries (21,9%).
Els arguments del "no"... i de l'abstenció
Per altra banda, les raons que argüeixen els que votarien en contra són inequívocament identitaris fins al punt que un 50% dels "No" justifiquen el seu vot per "preservar la unitat d'Espanya" i per "sentiment identitari". Curiosament, aquests arguments també són utilitzats dels abstencionistes, dels quals el 19,6% asseguren que no anirien a votar per "preservar la unitat d'Espanya".
La independència, als partits
El mateix Baròmetre d'actualitat política creua els enquestats amb els seus vots a les passades eleccions al Parlament. Una formulació que regala alguna sorpresa com és el fet que el 8% dels votants del PP estarien a favor de la independència, i en canvi cap dels votants de C's votaria a favor de la plena sobirania.
Pel que fa CiU, més de la meitat dels seus votants, estaria a favor de la independència. De fet en tres mesos els sobiranistes de CiU guanyen adeptes passant del 54,9% al 56,4% i un 18,3% en contra. Per part del PSC, més de la quarta part del seu sac de vots -un 27,6%- estaria a favor de l'autodeterminació política, i un 40,4% en contra. ICV-EUiA té una nítida majoria independentista entre la seva parròquia, un 48,1% mentre que el 18,7% hi està en contra. Per part dels partits clarament independentistes, cap sorpresa, llevat d'ERC ja que el 1,8% dels seus votants no votarien a favor de la independència. De tota manera, el 94,5% dels votants d'Esquerra hi votarien a favor així com el 95,1% de Solidaritat, tenint present que d'aquesta formació ningú votaria en contra.
dilluns, 24 d’octubre del 2011
ÒMNIUM PLANTA CARA ALS FEIXISTES.
Òmnium planta cara a la Falange
Els concentrats en favor d'Òmnium obliguen a marxar un reduït nombre de membres de la Falange que es volien manifestar contra l'entitat cívica
La convocatòria d'una concentració de la Falange davant la seu d'Òmnium Cultural a Barcelona ha fracassat. Tan sols una vintena de persones hi han assistit i s'han trobat amb una contraconcentració en favor de l'entitat cívica que els ha plantat cara. La poca assistència i la reacció en favor d'Òmnium han obligat els falangistes a anar-se'n cap a la Rambña de Catalunya, on han llegit un manifest i han cantat el 'Cara al sol'. A Òmnium, els concentrats cantaven els 'Segadors'. Unes quantes unitats antialdarulls de la policia han evitat topades.
Falange Española de las JONS havia convocat el 12 d'octubre passat una concentració davant la seu d'Òmnium a Barcelona, en contra de la política cultural i els valors de l'entitat. Entitats independentistes, al seu torn, havien cridat la ciutadania a respondre-hi avui amb una contraconcentració a la porta de l'entitat, a la qual s'han acostat mig centenar de persones. Una de les persones era Toni Strubell, diputat de SI, que ha declarat que 'l'agressió a Òmnium és una agressió a tot el poble de Catalunya, i per això la societat civil ha de defensar l'entitat'.
Abans de l'acte d'avui l'esquerra independentista havia denunciat al conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, per la 'permissivitat' amb un partit feixista com la Falange. Per les entitats signants del comunicat (CUP de Barcelona, Endavant, la COS, la CAJEI, Maulets i el SEPC), mentre Felip Puig 'autoritza i protegeix concentracions feixistes, persegueix i multa desenes d'antifeixistes que es van manifestar contra el discurs xenòfob de Plataforma per Catalunya'.
Des de la conselleria, amb tot, s'ha assegurat que no s'havia atorgat cap autorització als organitzadors de Falange per a fer la manifestació. De fet, el director d'Administració de Seguretat d'Interior, Andreu Joan Martínez, ha explicat que les manifestacions i concentracions no s'autoritzen, i el que han de fer els organitzadors és comunicar-les. Una vegada comunicades a l'autoritat, l'administració realitza un 'treball i esforç de ponderació' del dret de manifestació en favor de la seguretat ciutadana i l'ordre públic per a assegurar que quedin garantits.
En aquest sentit, la policia present avui a l'acte ha obligat els falangistes a modificar l'itinerari dues vegades, per a preservar l'ordre públic i la seguretat.
dimarts, 18 d’octubre del 2011
POSSIBLE VIA INDEPENDENTISTA A EUSKADI ?
Article del periodista Antoni Batista a Vilaweb, amb un plantejament interessant: obertura d´una via independentista i referèndum no simbòlic.
Antoni Batista: 'S'obre una via independentista probable al País Basc'
Kofi Annan, Bertie Ahern, Pierre Hoxe i el cap de gabinet de Tony Blair no es juguen el seu prestigi si no hi ha una cuina diplomàtica prèvia que els asseguri que aquest comunicat tindrà una resposta d'ETA. De fet, la resposta i el comunicat es devien redactar molt en paral·lel. És a dir, els que ara han de donar la resposta i els que han fet el comunicat tenien coneixement del que feien uns i altres en tot moment. No ho puc entendre de cap altra manera. Hi ha hagut una diplomàcia molt important.
Per tant, que hi hagi una representació internacional amb tant catxet i que faci un comunicat demanant a ETA que cessi l'acció armada i al govern espanyol que prengui les mesures polítiques necessàries sense entrar en qüestions de fons (i això ho deixen molt clar) és un esdeveniment que propicia la pau i, alhora, la fa evident.
Si això ha passat és perquè hi ha hagut un procés fins a arribar aquí. Fa més d'un any que es va activar la mediació internacional, i la voluntat de l'esquerra abertzale d'optar per vies polítiques com a mínim té dos anys. I com a màxim en té vint. Per tant, la trobada d'avui és un impuls fonamental perquè s'acceleri l'últim tram del procés de pau i també corrobora que hi ha hagut un procés seriós que ha fet que aquests dirigents internacionals s'hi hagin compromès.
El comunicat ve a dir que calen una sèrie de mesures de tipus penitenciari que ja es poden implementar, com ara l'acostament de presos, l'alliberament dels que han complert tres quartes parts de la condemna, una política especial pels que viuen a fora, refugiats, exiliats, etc. És a dir, una sèrie de mesures tècniques de distensió.
Ara, no ens enganyem, hi haurà dificultats. El PP ja va reaccionar amb duresa abans de la conferència desqualificant personalitats indesqualificables. Ara dirà que això és paper mullat. I no sabem quina reacció tindrà el Partit Socialista. Espero que també hi hagi hagut una part de cuina prèvia perquè la resposta d'ETA es faci abans del 20 de novembre i així el PSOE es pugui penjar una part important de la medalla de la pau amb vista a les eleccions. Però podem estar estar segurs que hi haurà gent a Espanya que mirarà de desqualificar-ho. Com deia, hi ha un PP dur, uns aparells de l'estat que a vegades no se sap a què juguen, una part del PSOE que és com és, etc. Penseu que l'Eriguren i el lehendakari ja són molt diferents i tenen sensibilitats molt diferents. Dins del mateix PSOE hi haurà reaccions diferents.
Això sí, sigui com sigui, el camí emprès i que s'ha dibuixat més ferm després de la conferència d'avui és extraordinàriament positiu. És positiu perquè, en primer lloc, garanteix els drets humans començant pel dret de la vida; i en segon lloc, obre una via independentista probable. L'independentisme a Euskadi és més que possible, perquè hi ha una majoria social i amb escons que si no està contaminada per la violència pot sumar. Per tant, s'obre una via pel dret de decidir molt interessant, amb la possibilitat que es facin referèndums i que no sigui simbòlics.
Antoni Batista
(Opinió recollida per telèfon per la redacció de Vilaweb.)
dimarts, 11 d’octubre del 2011
LÓPEZ TENA: " NO CREIEM EN EL PACTE FISCAL , PER AIXÒ DEFENSEM LA INDEPENDÈNCIA ..."
El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, va participar en un debat a la Universitat Complutense de Madrid sobre l’encaix de Catalunya a Espanya.
López Tena va exigir a ERC i CIU, partits que abanderen la demanda d’un pacte fiscal amb l’Estat, que siguin clars i no enganyin a la ciutadania. I que si han de defensar un pacte d’aquestes característiques que ho facin atenent a tres premisses: que la Generalitat recapti tots els impostos, taxes i cotitzacions; que sotmetin la proposta a votació en referèndum previ a portar-ho a Madrid i que el govern espanyol només pugui acceptar o negar l’acord català, però no tingui capacitat de negociació. “De totes maneres nosaltres no creiem en aquest pacte, per tant l'única proposta que defensem és la Independència” ha assegurat.
Davant d'un centenar d’alumnes de la Facultat de Ciències Polítiques i de l’Administració, López Tena ha defensat que la única via d’encaix amb l’estat espanyol és la independència. “Per a que els catalans puguem gestionar els nostres diners suposa que cada espanyol ha de deixar de percebre 600 euros l’any en despesa pública” ha declarat. El diputat independentista també ha defensat la immersió lingüística com a mostra de normalitat de país. “A Espanya s’ensenya en español, a Catalunya en català”.
En el debat també ha participat Dolors Montserrat (PP), Daniel Fernandez (PSC), Jordi Jane (CIU), Joan Saura (ICV-EUIA), Joan Tarda (ERC) i Jordi Canyas (C’s).
dimecres, 5 d’octubre del 2011
UN CORREDOR MEDITERRANI QUE TAMBÉ PASSARÀ PER MADRID.
Entenem que els espanyols volen revitalitzar una capital (la seva) que ha d´ésser la més gran i important (econòmicament, políticament, financera, etc, etc,) de tot l´Estat. Entenem que ara estan entestats en tenir una "gran capital" d´un estat que no han sapigut articular mai.
No hi tenim res contra la ciutat de Madrid, però és LA SEVA CAPITAL, nosaltres no hi tenim res a veure (ni volem) amb totes les grans obres, infraestructures per enfortir la SEVA CAPITAL. No tenim res a veure (ni volem finançar) un Corredor Mediterrani que passi per MADRID ¡¡¡
Una ciutat que ja té un aeroport intercontinental amb bons enllaços i és punt de sortida radial de totes les línies de gran velocitat, sense comptar amb que també és un centre financer i econòmic de primer ordre.
Aquest corredor que ens estan venent dóna una altra vegada més força a Madrid, però ens torna a deixar incomunicats a catalans i valencians del sud: Alacant i les comarques del sud estan fora del corredor i València només estarà connectada amb un braç a la línia general.
A veure si ho entenem d´una vegada: a nivell econòmic Barcelona no podrà competir MAI amb Madrid (ens porten molts anys d´avantatge amb inversions)i totes les infraestructures estatals acaben allà. Barcelona no ha d´ésser "la segona ciutat d´Espanya".
Un corredor que es va fer per enfortir la comunicació, el transport i exportacions de les zones mediterrànies HA DE PASSAR PER MADRID. Esperpèntic.
Barcelona només té un futur: si es decideix a ser capital de Catalunya. I només Catalunya pot competir econòmicament amb Madrid. I si en compte de fer un paper de "perdedors" es pot lligar econòmicament Catalunya i el País Valencià o tots els Països Catalans, la balança es desequilibra a favor nostre.
No entenem la posició submissa de Barcelona, de Catalunya o del País Valencià, quan hi tenim molt a guanyar canviant d´orientació.
Us afegim una nota breu sobre l´anomenat "Corredor Mediterrani". Aquesta nota que us pengem a continuació és de Vilaweb:
"La Comissió Europea adoptarà el dia 19 d'octubre la decisió d'incloure el corredor mediterrani com a eix prioritari, segons que ha sabut VilaWeb. Avui al matí l'eurodiputat Ramon Tremosa ha explicat que la documentació de la Comissió així ho avala. Aquesta documentació ha arribat ja a eurodiputats de diversos països i VilaWeb ha confirmat que, tot i que encara poden haver-hi retocs finals, el corredor serà un dels deu eixos prioritaris, amb dues branques: una que anirà per Algesires i Madrid, i una altra que arribarà fins a València però que no continuarà fins a Alacant".
diumenge, 2 d’octubre del 2011
ACTUACIONS CONTRA EL FEIXISME.
Només podem estar contra el feixisme. La història recent ens mostra clarament com actua el feixisme (el partit Estat Català en va ser una de les moltes víctimes de les actuacions feixistes durant el franquisme i el regim de Vichy).
Avui hi ha hagut una actuació a Barcelona contra el feixisme amagat sota la tapadora de Plataforma per Catalunya.
Unes 200 persones, convocades per la plataforma Unitat contra el feixisme i el racisme, s'han aplegat aquest vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on han donat el tret de sortida a una campanya contra Plataforma per Catalunya. També han mostrat el seu descontentament per l'acte de PxC que ha tingut lloc aquest matí al mateix lloc. 'L'objectiu de la concentració és demostrar un rebuig fort i unitari a l'ús d'espais públics per difondre odi i fer créixer el feixisme', ha explicat Iolanda Maurici, portaveu de la plataforma, que aplega una trentena d'entitats, associacions de veïns, partits polítics, col·lectius d'immigrants i sindicats.
Maurici ha criticat que el govern hagi permès que un 'franquista confés' fes arribar el seu missatge d'odi impunement, en referència a la concentració d'aquest matí del partit de Josep Anglada.
L'altre portaveu de la plataforma, David Karvala, ha fet una crida a començar una campanya durant les properes set setmanes per tal d'evitar que Anglada sigui diputat al congrés.
Dos detinguts en la manifestació de migdia
Els mossos d'esquadra han detingut dos manifestants, acusats d'atemptat contra l'autoritat, després de la manifestació antifeixista a Barcelona contra l'acte de PxC. A més, n'ha identificat una cinquantena, que han quedat retinguts entre dos cordons policíacs.
A mig matí, mig miler de manifestants ha sortit pel centre de Barcelona en direcció a la plaça de Sant Jaume, amb consignes com ara 'Fora feixistes de tots els barris' i 'Cap persona és il·legal'. El cordó dels mossos d'esquadra ha impedit que accedissin a la plaça, i la majoria ha continuat protestant als carrers que hi donen accés. Al voltant de la via Laietana s'han produït alguns moments de tensió, la policia ha anat retenint i identificant manifestants i finalment n'ha detingut dos.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)