divendres, 28 d’octubre del 2011

L´INDEPENDENTISME PUJA A LES ENQUESTES DEL C.E.O.


L'independentisme és cada cop una opció més majoritària, en un possible referèndum.

El baròmetre del CEO indica que un 45% dels catalans que votarien "sí" a la independència dos punts i el "no" baixaria un 3,5%. Per primera vegada els catalans consideren "més importants les eleccions al Parlament que les espanyoles"
Una papereta a favor del Sí a la independència, que també podria ser majoritària si el referèndum fos oficial atesos els números del CEO. Foto: Adrià Costa

Segons el Centre d'Estudis d'Opinió l'augment trimestral d'independentistes a Catalunya és d'un 2%. Així ho indica l'històric d'enquestes en base les respostes a la pregunta "si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya vostè que faria?", el 45% votaria a favor; el 24,7% votaria en contra, 3,5% menys que el passat mes de juny; un 23,8% s'abstindria i un 4,6% no ho sap.

Una pregunta "clara", segons la descripció del director del CEO, Jordi Argelaguet, qui treu ferro a l'augment de la independència malgrat l'augment de diferencial. "Han passat moltes coses, entre elles, la sentència contra la immersió a l'escola, i d'això la gent se'n sent", ha assegurat el director del CEO. "De tota manera és l'augment del 'sí' i la davallada del 'no' és una dada per apuntar", ha insistit Argelaguet.

Els arguments del "sí"

Segons els enquestats que aposten per votar a favor de la independència ho fan majoritàriament per: capacitat i desig d'autogestió econòmica (32,2%)-una raó que ha baixat 4 punts respecte el mes de juny; sentiment d'incomprensió (9,9%); la percepció que Catalunya milloraria (13,7%) i per raons identitàries (21,9%).

Els arguments del "no"... i de l'abstenció

Per altra banda, les raons que argüeixen els que votarien en contra són inequívocament identitaris fins al punt que un 50% dels "No" justifiquen el seu vot per "preservar la unitat d'Espanya" i per "sentiment identitari". Curiosament, aquests arguments també són utilitzats dels abstencionistes, dels quals el 19,6% asseguren que no anirien a votar per "preservar la unitat d'Espanya".

La independència, als partits

El mateix Baròmetre d'actualitat política creua els enquestats amb els seus vots a les passades eleccions al Parlament. Una formulació que regala alguna sorpresa com és el fet que el 8% dels votants del PP estarien a favor de la independència, i en canvi cap dels votants de C's votaria a favor de la plena sobirania.

Pel que fa CiU, més de la meitat dels seus votants, estaria a favor de la independència. De fet en tres mesos els sobiranistes de CiU guanyen adeptes passant del 54,9% al 56,4% i un 18,3% en contra. Per part del PSC, més de la quarta part del seu sac de vots -un 27,6%- estaria a favor de l'autodeterminació política, i un 40,4% en contra. ICV-EUiA té una nítida majoria independentista entre la seva parròquia, un 48,1% mentre que el 18,7% hi està en contra. Per part dels partits clarament independentistes, cap sorpresa, llevat d'ERC ja que el 1,8% dels seus votants no votarien a favor de la independència. De tota manera, el 94,5% dels votants d'Esquerra hi votarien a favor així com el 95,1% de Solidaritat, tenint present que d'aquesta formació ningú votaria en contra.