dimarts, 18 d’octubre del 2011

POSSIBLE VIA INDEPENDENTISTA A EUSKADI ?


Article del periodista Antoni Batista a Vilaweb, amb un plantejament interessant: obertura d´una via independentista i referèndum no simbòlic.

Antoni Batista: 'S'obre una via independentista probable al País Basc'

Kofi Annan, Bertie Ahern, Pierre Hoxe i el cap de gabinet de Tony Blair no es juguen el seu prestigi si no hi ha una cuina diplomàtica prèvia que els asseguri que aquest comunicat tindrà una resposta d'ETA. De fet, la resposta i el comunicat es devien redactar molt en paral·lel. És a dir, els que ara han de donar la resposta i els que han fet el comunicat tenien coneixement del que feien uns i altres en tot moment. No ho puc entendre de cap altra manera. Hi ha hagut una diplomàcia molt important.

Per tant, que hi hagi una representació internacional amb tant catxet i que faci un comunicat demanant a ETA que cessi l'acció armada i al govern espanyol que prengui les mesures polítiques necessàries sense entrar en qüestions de fons (i això ho deixen molt clar) és un esdeveniment que propicia la pau i, alhora, la fa evident.

Si això ha passat és perquè hi ha hagut un procés fins a arribar aquí. Fa més d'un any que es va activar la mediació internacional, i la voluntat de l'esquerra abertzale d'optar per vies polítiques com a mínim té dos anys. I com a màxim en té vint. Per tant, la trobada d'avui és un impuls fonamental perquè s'acceleri l'últim tram del procés de pau i també corrobora que hi ha hagut un procés seriós que ha fet que aquests dirigents internacionals s'hi hagin compromès.

El comunicat ve a dir que calen una sèrie de mesures de tipus penitenciari que ja es poden implementar, com ara l'acostament de presos, l'alliberament dels que han complert tres quartes parts de la condemna, una política especial pels que viuen a fora, refugiats, exiliats, etc. És a dir, una sèrie de mesures tècniques de distensió.

Ara, no ens enganyem, hi haurà dificultats. El PP ja va reaccionar amb duresa abans de la conferència desqualificant personalitats indesqualificables. Ara dirà que això és paper mullat. I no sabem quina reacció tindrà el Partit Socialista. Espero que també hi hagi hagut una part de cuina prèvia perquè la resposta d'ETA es faci abans del 20 de novembre i així el PSOE es pugui penjar una part important de la medalla de la pau amb vista a les eleccions. Però podem estar estar segurs que hi haurà gent a Espanya que mirarà de desqualificar-ho. Com deia, hi ha un PP dur, uns aparells de l'estat que a vegades no se sap a què juguen, una part del PSOE que és com és, etc. Penseu que l'Eriguren i el lehendakari ja són molt diferents i tenen sensibilitats molt diferents. Dins del mateix PSOE hi haurà reaccions diferents.

Això sí, sigui com sigui, el camí emprès i que s'ha dibuixat més ferm després de la conferència d'avui és extraordinàriament positiu. És positiu perquè, en primer lloc, garanteix els drets humans començant pel dret de la vida; i en segon lloc, obre una via independentista probable. L'independentisme a Euskadi és més que possible, perquè hi ha una majoria social i amb escons que si no està contaminada per la violència pot sumar. Per tant, s'obre una via pel dret de decidir molt interessant, amb la possibilitat que es facin referèndums i que no sigui simbòlics.

Antoni Batista

(Opinió recollida per telèfon per la redacció de Vilaweb.)