diumenge, 30 d’octubre del 2011

CATALUNYA JA ESTARIA PER SOBRE DELS CRITERIS QUE VA EXIGIR LA U.E. PER LA INDEPENDÈNCIA


Miquel Strubell: 'Estaríem per sobre dels criteris que va exigir la UE a Montenegro'

Destacaria més aviat que ha baixat la gent que diu que s'oposa a la independència, del sondatge del CEO. Perquè això vol dir que no es veu cap tendència cap a la polarització de les població. Si hi ha polarització, és impossible generar consens. I penso que és significatiu que la diferència entre els favorables i els contraris hagi pujat sis punts. Això va en paral·lel a la mateixa tendència, mostrada al llarg de les tres onades del sondatge del CEO, d'augment de la gent que opina que Catalunya hauria de ser un país independent o que el nivell d'autonomia actual és insuficient.

En aquest sondatge, el sí en el referèndum passaria a ser de gairebé el 60%, quan a l'última onada no arribava al 56%. Estaríem per sobre dels criteris que va exigir la Unió Europea en el referèndum de Montenegro, tant pel nivell general de participació com del percentatge de vots favorables que hi havia d'haver.

Hi ha una tendència cap al consens. Em semblen interessants les raons per les quals la gent enquestada diu que votaria com votaria. En la majoria dels casos, els que votarien a favor ho farien per millorar el país, per poder decidir, per la gestió del país. I la raó identitària, perfectament respectable, no arriba al 30%. Hi ha raons pragmàtiques, de benestar, d'economia, que dominen en les raons per dir que votarien a favor. En canvi, els contraris a la independència diuen que ho farien, ben bé la meitat, per conservar la unitat d'Espanya; uns altres diuen que és perquè la consideren impossible i només un 10% diu que Catalunya no milloraria. Les raons que esgrimeixen uns i altres són la clau per entendre el procés. El vot a favor es fa en benefici col·lectiu; bona part dels que voten contra ho fan per raons molt íntimes i personals.


Miquel Strubell és sociolingüista

(Opinió recollida per telèfon per la redacció de VilaWeb)