dissabte, 28 de març del 2015

HOMENATGE AL GENERAL MORAGUES.

Podríem parlar-ne molt del general Moragues: de la masia de Sant Hilari, de Sort, dels miquelets, del Pacte dels Vigatans, del setge de Barcelona, de l' intent d'embarcar cap a Mallorca ...
El que sí podem dir és que fou un dirigent català austriacista conseqüent i va ser una víctima de la repressió borbònica espanyols en la seva vessant més agressiva en l' intent d' esborrar els catalans.
L' oblit d' aquest general català va ser la norma durant molts anys, fins l' homenatge a Sort. Avui el recordem també des d' aquí i afegim els actes i homenatges que s' han fet a diferents llocs de Catalunya, el resum de Vilaweb ens serveix d' agenda per a demà al migdia al Born, a Barcelona:


Tot i ésser un dels militars catalans més actius en la guerra de Successió, en què es va implicar del 1705 al 1715, la figura de Josep Moragues ha quedat històricament relegada per uns altres noms clau de l'austriacisme català. La brutal execució a què fou sotmès, per a escarn dels catalans, va afavorir aquest silenci, que pràcticament no es va trencar fins al final del segle XIX, en plena Renaixença, amb el poema 'Lo cap d'en Josep Moragues' (1887) d'Àngel Guimerà.

Amb tot, el reconeixement institucional no arribà fins al cap d'un segle, quan el municipi de Sort (on el general va viure i es va casar) li va erigir un monument, el desembre del 1981. Poc després Òmnium Cultural va promoure'n una comissió d'homenatge, que des d'aleshores ha impulsat accions com ara un gran acte de record al pla de Palau de Barcelona el 9 de setembre de 1984 i la inauguració de plaques i monuments en honor seu a Gavà i Sant Hilari Sacalm. També va promoure la petició d'un record a Barcelona, que s'ha materialitzat en dues propostes: una placa a la plaça de Pau Vila, inaugurada el 1999, i un monument al pla de Palau, inaugurat el 19 d'octubre de 2013.

És en aquest últim lloc on  fins diumenge, en ocasió dels tres-cents anys de l'esquarterament del general Moragues, es fan actes d'homenatge

Divendres a les dotze es va fer una ofrena floral al Pla de Palau, amb la lectura del poema 'General Moragues' de Jordi Bilbeny. A la tarda, al Memorial 1714 de la plaça del Fossar de les Moreres, hi va haver tota mena d'activitats de record.

Dissabte s' ha fet un acte d'homenatge a les dotze del migdia al monument de Pla de Palau.

I demà diumenge a migdia es fa una ofrena floral al Fossar de les Moreres i una diada del general Moragues al Born Centre Cultural, amb recreacions històriques (11.30), una conferència de l'historiador Antoni Muñoz i de l'escriptor Albert Sánchez Piñol ('Noves dades i informacions sobre el general Moragues', a les 18.00) i la projecció del documental 'El general Moragues, l'heroi oblidat' (19.00).