dimarts, 31 de març de 2015

ESTAT CATALÀ I EL FULL DE RUTA.

La DUI, únic camí cap la República Catalana
Ahir es va fer públic un full de ruta per part de CDC, ERC, l’ANC, l’AMI i Omnium que dóna opcions que ESTAT CATALÀ valorem com a positives: posa una altra vegada el camí cap a la independència en el punt de sortida, malgrat el tacticisme d’alguns partits per les municipals, també veiem positiu que es posi una data final de 18 mesos i un camí, que s’incorpori un mateix punt per a les opcions sobiranistes, i que garanteixi diverses candidatures a les eleccions del 27-S, tancant així un debat massa llarg i distorsionador. Fins aquí podem valorar-ho positivament. Una altra cosa és que els signants diguin que és un text obert a “modificacions de detall i ampliacions” i al mateix temps uns altres diguin que és prou concret per a permetre la continuïtat del procés.
Des d’ESTAT CATALÀ  creiem que el primer és el país i per tant saludarem positivament qualsevol iniciativa de continuar el procés conjuntament i units, que no vol dir subordinats a un sol esquema, i reforçarem qualsevol actuació que vagi en la direcció que volen la majoria dels catalans i catalanes.
És per això, que mirant els interessos del nostre país no en tenim prou que es torni a parlar d’estructures d’estat, d’una constitució i d’un referèndum dins la legalitat espanyola. Tant de bo els governs espanyols s’ avinguessin a pactar aquest procés, i no neguem que s’ hagi d’intentar el pacte, però no ens podem quedar aquí i no tenir sortida si aquesta via es converteix en “via morta”. El Tribunal Constitucional fa la feina que hauria de ser dels polítics i els exemples són molts: reforma de l’ Estatut, lleis catalanes diverses, 9N original, possibles estructures d’estat. Aquesta dinàmica político-jurídica ens deixa poques possibilitats de fer una Constitució catalana abans de la independència.
Sembla evident que primer hem de ser independents i després fer una Constitució catalana. Per això retornem al que hem estat dient des de fa molt temps, igual que altres forces polítiques: cal una DUI després del 27-S, fer una Constitució amb la participació de tots i totes i fer un referèndum per tal que la població doni la seva aprovació o no.
ESTAT CATALÀ creiem que primer cal treballar des d’ara per un bon resultat el 27-S, treballant continguts claus i territoris on no coneixen el procés, un resultat ampli i que deixi ben clara la voluntat dels catalans/es a nivell internacional.
I la segona qüestió, cal deixar enfilat el procés amb una DUI, una Constitució catalana i un referèndum i no a l’inrevés. I, sobretot, no deixar-ho tot, en cap cas, en mans de possibles negociacions amb el govern espanyol, perquè això ens portaria a una via morta.