diumenge, 27 de juliol del 2014

ESPANYA, LA QUE MÉS RETALLA A AUTONOMIES I AJUNTAMENTS.

Aquests dies hi ha hagut 2 notícies que no poden passar sense un comentari, per una part les declaracions de l' ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol. És avident que la seva actitut ha fet mal a Catalunya i és injustificable.
No es tracta de ser pujolista i anti-pujolista, el fons és que un alt dirigent polític ha ser una persona del tot íntegra i ha de ser (o hauria) el millor ciutadà del país. Una actitut com la d' en Jordi Pujol fa mal a la nostra imatge com a poble i al mateix temps dóna projectils ideològics a uns mitjans i polítics veïns que voldrien que ja estessim vençuts i acabats. Una "caverna mediàtica" que tindrà arguments quan gairebé els havia d' inventar dia sí i dia també, a poques setmanes del referèndum.  

Per una altra part, també aquests dies s' ha publicat que, segons la Comissió Europea, Espanya és la que més retalla (Font: El Punt i Vilaweb) en autonomies i ajuntaments (tot una mostra d' intencions):





Espanya, la que més retalla a autonomies i ajuntaments

Les transferències del govern a les comunitats són les que més han caigut de tota la UE.
L'escanyament financer de la Generalitat i els ajuntaments no passa desapercebut a Brussel·les. La Comissió Europea va confirmar ahir que el govern espanyol és el que més ha retallat les seves transferències als governs autonòmics i locals: en el seu darrer informe, xifra en un 96% la caiguda neta entre el 2009 i el 2013. Cap altre estat dels 28 no ha tancat tant l'aixeta. Ben al contrari: mentre l'executiu del PP ha carregat el pes de la crisi sobre algunes comunitats, molts altres governs estatals s'han ajustat el cinturó perquè les administracions que presten els serveis bàsics als ciutadans no haguessin de retallar.
Destaca el cas d'Alemanya, on el govern federal ha augmentat les seves transferències als ajuntaments i als länder en un 50% i en prop d'un 10%, respectivament. Els governs belga, suec o luxemburguès han ampliat el seu suport a regions i ens locals durant la crisi, en un 20% aproximadament. I també els executius de Malta, Àustria, Finlàndia, França, Hongria, Polònia, Eslovàquia i Lituània han fet esforços per evitar que s'haguessin de sacrificar les administracions més pròximes a la ciutadania.
Però Espanya és el món al revés i, segons aquesta estadística, les seves autonomies i ajuntaments han patit la pitjor retallada de transferències estatals de la UE: la reducció neta en termes reals supera el 60%, en el cas dels governs regionals, i el 30%, per als locals. Irlanda i Xipre, amb una retallada d'un 40% aproximadament, o Itàlia i la República Txeca, amb un 25%, ni se li acosten. Brussel·les, però, no concreta quines comunitats són les més castigades. Segons l'informe, el problema no és només la davallada “notable” dels recursos que Cristóbal Montoro transfereix a Andreu Mas-Colell, sinó també l'augment “substancial” dels fons que el conseller d'Economia envia al ministre d'Hisenda: en només quatre anys, les transferències de les autonomies a Madrid s'han disparat, passant de 1.400 a 32.200 milions.
L'informe 'Inversions pel creixement i el treball. Promoure el desenvolupament i la bona governança a les regions i ciutats de la UE' també assenyala que les autonomies de l'Estat han patit la pitjor retallada en inversió pública de la UE, amb una caiguda mitjana del 24% entre el 2009 i el 2012. Les comunitats a l'Estat són responsables del 40% de la despesa pública, segons Brussel·les, molt per sobre de la mitjana comunitària del 28%. La principal despesa és en educació i sanitat: els governs regionals són responsables del 96% i el 94%, respectivament del que es gasta.