diumenge, 6 de juliol del 2014

COPA TRICENTENARI: UN GOL A ESPANYA.

La Copa Tricentenari ha donat un bon exemple de com es fan les coses ben fetes ( i l' esport és un espai més de la nostra vida) per internacionalitzar i visualitzar el nostre país.
Que les Federacions de Portugal, Itàlia i Espanya no hagin acceptat la invitació és tot un referent del que ens trobarem a nivell internacional més enllà de l'esport i de com treballarà la diplomàcia espanyola.

Només ens cal felicitar els organitzadors, el club Noia Freixenet, l' Ateneu i l' Ajuntament i evidentment  les sel.leccions participants: Catalunya, Suïssa i França.
Avui es juga la final: Catalunya- França a partir de 2/4 d' 1 a l' Ateneu i en directe per Esport 3.




La Copa Tricentenari, un gol a Espanya que cou

«Totes les seleccions nacionals catalanes estan integrades per esportistes que ho fan voluntàriament. Res a veure amb les seleccions espanyoles»

Víctor Alexandre | Publicat a Nació Digital.
No cal amoïnar-se gens pels atacs del govern espanyol a la Copa Tricentenarid’hoquei patins, amb la participació de les seleccions de Catalunya, França, Suïssa i el Noia Freixenet, ni tampoc per l’ús de cartells i samarretes amb el lema “Catalans want to vote”. Tot allò que fa enrabiar Espanya en matèria nacional és inequívocament bo per a Catalunya. Per això s’irriten cada cop que els fem un gol i diuen les atzagaiades que diu Miguel Cardenal, secretari d’estat per l’esport. Segons Cardenal, la prohibició de l’estelada en camps de futbol respon a la necessitat de “restringir llibertats individuals en favor de la seguretat”. També diu que “la Carta Olímpica prohibeix aquesta mena de símbols amb reivindicacions polítiques”, que “els partits de futbol no s’han d’utilitzar com a fòrums de propaganda ideològica”, que “el torneig del Tricentenari és il·legal” i que “tractar els esportistes com a pasquins transgredeix l’esperit esportiu i degrada la seva noble activitat tot convertint-los en un instrument de difusió al servei d’una causa partidista”.

És una llàstima que una persona com Miguel Cardenal, que ostenta un càrrec públic i que té l’obligació de reflexionar uns minuts abans de buidar el pap, tingui tan poc sentit del ridícul. Ho dic, perquè es dóna la circumstància que tot allò que blasma de Catalunya, absolutament tot, s’ho pot aplicar a si mateix i a les competicions esportives espanyoles. D’entrada, ja sabem que és propi de la ultradreta que ell representa “restringir les llibertats individuals” amb el pretext de la seguretat. Justament el nou espectacle de la Fura dels Baus, “M.U.R.S.”, parla d’això. Però hi ha més coses a dir. En virtut de què, l’estelada és un símbol polític i la bandera espanyola no? On està escrit que la política només la fan les nacions sense Estat? És il·legal tot allò que s’aparta del nacionalisme espanyol? És il·legal que la gent vulgui votar? És il·legal que un poble es vegi obligat a reivindicar amb pasquins i samarretes el més elemental dels drets democràtics, perquè un règim totalitari li ho prohibeix?

Diguem-ho clar: els esportistes que lluiran el lema “Catalans want to vote” no estan instrumentalitzats per ningú, per la senzilla raó que tenen criteri propi i també volen votar. La Copa Tricentenari no obliga els esportistes a participar-hi. Totes les seleccions nacionals catalanes estan integrades per esportistes que ho fan voluntàriament. Res a veure amb les seleccions espanyoles, que coaccionen, amenacen, sancionen i inhabiliten els esportistes que es neguen a vestir “la Roja”. Qui és, aquí, que fa política? Qui és que converteix els estadis en fòrums de propaganda ideològica? Qui és que tracta els esportistes com a pasquins i degrada la seva noble activitat tot convertint-los en un instrument de difusió al servei d’una causa partidista anomenada ‘unitat d’Espanya’? Només en els règims totalitaris els ciutadans es veuen obligats a reivindicar el dret a vot. En els règims democràtics, els ciutadans senzillament voten