diumenge, 2 de desembre del 2018

SUPORT A LA VAGA I TEXT I FOTOS ACTE PRATS DE MOLLÓ D' HOMENATGE AL PRESIDENT MACIÀ I ALS VOLUNTARIS CATALANS.

Bon dia, donem recolzament a la decissió de Jordi Sanchez i Jordi Turull de començar una vaga de fam per a reivindicar els seus drets.
Aquests dies farem un article més extens de la posició d' Estat Català sobre la situació política a Catalunya i el suport a la vaga dels presoners polítics.
Aprofitem per a penjar unes fotos de diumenge passat. Estat Català va estar present a la manifestació de Barcelona i als actes de commemoració dels Fets de Prats de Molló a la Catalunya del Nord. les fotos són d' aquest darrer acte, que va tenir una clara participació en aquell moment del partit Estat Català i els seus voluntaris.



INTERVENCIÓ  A  L’ ACTE  D’ HOMENATGE  A  FRANCESC  MACIÀ  I  ELS VOLUNTARIS  CATALANS  DELS  FETS  DE PRATS  DE  MOLLÓ  (CATALUNYA  DEL  NORD).
25 de novembre de 2018.
Amics i amigues, companys i companyes del nord i del sud del país:
Volem agrair la feina que fa l’ Associació Prats Endavant, l’ Ajuntament de Prats de Molló i les persones de la vil.la implicades en l’ esdeveniment, també destacar la implicació d’ Indrets del Record i de l’ IPECC pel manteniment d’ aquesta commemoració.
Al novembre de 1926 en aquest lloc hi va haver uns fets històrics que són memòria històrica pel nostre país. No cal repassar detalls concrets de la història, que tots i totes sabeu, però caldria fer esment que s´organitzà un moviment armat a Prats de Molló perquè havien fracassat tots els intents de diàleg amb el Govern espanyol, tots els intents d’ aproximació amb altres partits i entitats de l’ Espanya de l’ època i tampoc hi havia compromís d’ arribar a mínims d’ acord amb altres forces polítiques i sindicals ni a Espanya ni a Catalunya, excepte dos sindicats.
Aquests fets es van pensar com una incursió armada, a la qual seguiria una convocatòria de vaga general (recolzada per sindicats, un d’ ells majoritari), i s’ havia d’ ocupar el territori el màxim possible, quan no es pugués es passaria a una acció de guerrilla. Les detencions de la gendarmeria francesa van impedir el desenvolupament del pla.
Però a continuació de la detenció, empresonament i judici hi va haver unes conseqüències: un èxit propagandístic innegable del judici als dirigents independentistes catalans assessorats per un bon equip d’ advocats que va donar una visibilització a Europa. Macià va dir textualment: “ els objectius no són altres que una República Catalana independent que sigui per a vosaltres (els europeus) com una Bèlgica pirinenca...”
Una vegada acabat el judici, els dirigents catalans es van exilar a Bèlgica. Però aquí no va acabar tot, sinó que es va organitzar el viatge a l’ Amèrica, el contacte amb els casals catalans i el projecte d’ una constitució per a Catalunya (la Constitució de l’ Havana). L’ independentisme va sortir enfortit, en compte de derrotat, tant és així que podem consultar hemeroteca per veure que la premsa europea parlava de Catalunya, de Macià i dels dirigents d’ Estat Català i els qualificaven de “quixots catalans”.       
Alguns diuen que les èpoques són molt diferents i són incomparables. És veritat i no ho és. Són diferents i al mateix temps hi ha molts paral.lelismes amb l’ actualitat:
Els contactes continuats i la cerca de complicitats per part de l’ independentisme a Catalunya, a Espanya i a nivell internacional com al 1926.
La involució del Govern de l’ Estat Espanyol, que al 1926 va acabar en la Dictadura de Primo de Rivera i ara es pot veure amb la intervenció de les finances, la violència institucional, l’ aplicació del 155, la imposició d’ eleccions, la imposició de president i la politització de la justícia, el control de l’ ensenyament, el control dels Mossos, el control dels mitjans de comunicació, el control de dèficit, el dèficit crònic de les infraestructures, el creixement de l’ extrema dreta... i podríem continuar. Però amb això en tenim prou per a veure el grau d’ involució del Govern espanyol de torn.
I la cirereta del pastís és que tots els partits unionistes repeteixen fins al cansament que nosaltres som “colpistes, supremacistes i nazis”. No cal saber gaire història per a saber que tots els cops d’ estat els han donat ells i només ells.
Un altre paral.lelisme ha estat la conversió del judici en una causa general contra Catalunya i els seus dirigents. Una altra semblança és que comptem amb un bon equip d’ advocats internacionals, que hi ha una visibilització a Europa més gran que abans i hi ha exilats a Brussel.les que també serveixen d’ altaveu de la nostra causa. Molts paral.lelismes, doncs.
En aquest moment no sabem si l’ independentisme sortirà enfortit d’ aquesta nova situació, ni tampoc podem assegurar si la presó, l’ exili i el patiment es podran revertir positivament. Però el 1926 va ser una pedrera d’ activisme que va donar com a resultat l’ enfortiment de l’ independentisme, la victòria a les eleccions posterior, la caiguda de la Dictadura espanyola i no pocs canvis que només es van poder tallar amb una guerra i una altra dictadura.
Escrivint això, hem pensat què farien els dirigents d’ Estat Català si avui estiguessin aquí? Segurament orgull per aquest poble, que és el millor que tenim, la gent anònima tant del sud com del nord (sense ells no hauríem pogut votar), però també pensarien que cal continuar, ser perseverants perquè el moment no és bo, però sabem d’ on venim i no hi volem tornar i finalment una crida a la unitat de l’ independentisme igual que va intentar sempre Francesc Macià i els dirigents dels voluntaris.

Gràcies. Visca Catalunya lliure.