dimecres, 17 d’octubre de 2012

EL GOVERN ESPANYOL UTILITZA TOTA L´ ARTILLERIA MEDIATICA CONTRA CATALUNYA.

Era previsible que el Govern espanyol utilitzaria tota "l´artilleria" (fins i tot els militars) contra Catalunya.
No ens sorpren, poden argumentar que la seva legislacio els deixa una escletxa (prou evident) per declarar un "estat d´excepcio" o el que els convingui.
En aquesta possibilitat no hi caben "regles democratiques" ni "respecte als ciutadans" ni "ciutadania europea" ni cap eufemisme. Si decideixen utilitzar els militars estarem en un altre estadi.
La seva democracia ja grinyola des de fa anys i que uns militars diguin el que diuen publicament posa molts dubtes a Europa sobre les democracies.
De tota manera, aquestes declaracions, poden servir de fum sobre la posicio europea (que no es tan propera a Espanya com semblava) no sigui percebuda per la ciutadania i, al mateix temps, continuar discretament l´activitat diplomatica que han d´ampliar.

Avui, V. Partal a Vilaweb feia un article sobre aquest fet, que us adjuntem, ja que t´e el seu interes:      


És intolerable que un coronel en actiu, ni que siga d'intendència, demane de forma pública la declaració de l'estat de guerra a Catalunya, de fet contra Catalunya. Aquests dies hem sentit moltes barbaritats i amenaces de tota mena, però aquesta supera en gravetat allò que és possible de tolerar o de discutir. Si Espanya és una democràcia, aquest senyor no hauria de continuar formant part de l'exèrcit espanyol ni un dia més i el govern de Rajoy hauria de tallar de soca-rel aquesta mena de declaracions. Ep!, fins i tot per al seu propi bé.

Ahir, en una conversa amb Joan Carles Gallego, secretari general de CC OO a Catalunya, em va impressionar la definició que feia de la situació actual del país i del conflicte amb Espanya. Deia que Madrid havia convertit un conflicte per la nació en un conflicte per la democràcia. Una definició exacta i precisa, posada en relleu per declaracions com la del coronel, president de l'associació de militars espanyols.

Hi convinc del tot. Espanya ha perdut els nervis i astora Europa amb un comportament que cap democràcia no pot acceptar ni tolerar. Per això no para de rebre colps dels mitjans i de les institucions. I Europa és com és, però cap democràcia ja no pensa en l'exèrcit com una màquina de control social d'un país, com una força d'ocupació interna. Això passava a la primeria del segle passat. Així pensava Franco i es veu que encara hi pensen els militars educats en el franquisme que la fràgil democràcia espanyola mai no ha depurat. Però avui, creguen què creguen aquests fòssils, un colp d'estat és impracticable i el sol fet d'esmentar-ne la possibilitat és indignant.

I tanmateix, cal plantar-se. Aquesta amenaça, per pintoresca que semble, no pot tolerar-se, ans cal exigir un càstig exemplar contra aquest coronel. És cert que és un ultra. Un ultra que, curiosament o no, evoca un precepte franquista inexistent en l'actual constitució espanyola, que no preveu la possibilitat de declarar aquest 'estat de guerra'. Però ningú no pot escudar-se en la llibertat d'expressió o en l'orientació ideològica d'un funcionari públic, si aquest justifica i promou la interrupció de la democràcia i la supressió de les institucions i de les llibertats.