dimecres, 3 d’octubre del 2012

La BBC vincula les amenaces contra Catalunya al 'pacte de silenci' de la transició.

La BBC vincula les amenaces contra Catalunya al 'pacte de silenci' de la transició

Assenyala la reacció virulenta que han tingut determinats sectors a Espanya per l'avenç de l'independentisme i per les protestes per la crisi econòmica
La cadena britànica BBC ha publicat un extens reportatge (traducció de Google) que vincula les reaccions a l'avenç independentista i a les protestes per la crisi que han tingut determinats personatges espanyols amb unes veritats desagradables que restaven enterrades des del 'pacte de silenci' de la transició respecte el règim franquista. El reportatge signat per l'editor d'economia de la cadena, Paul Mason, repassa la reacció que hi ha hagut al 'desafiament català', a les revoltes contra la crisi, als casos de corrupció i a l'encarament de les 'dues Espanyes', entre més.
La cadena es fa ressò de les amenaces que va proferir el coronel de l'exèrcit Francisco Alamán Castro abans i després de la manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona. Parla de la reacció que han tingut els analistes sobre els moviments sobiranistes catalans. Segons la BBC, alguns analistes espanyols consideren que el flirteig amb l'independentisme no és més que una estratègia per agafar força en la negociació d'un tracte fiscal més just. Però per altres és un desafiament en tota regla i ressalta les reaccions militaristes i favorables a una intervenció.
Tot plegat ho inscriu com a resultat del 'pacte de silenci' instaurat després de la caiguda del règim franquista. Un pacte que 'va ser vist com un fet molt preuat per una transició ràpida, funcional i pacífica cap a la democràcia'. Però assenyala que la Llei d'amnistia del 1977 va garantir una pàtina d'immunitat contra la persecució dels crims contra la humanitat del règim franquista.

Assenyala la reacció virulenta que han tingut determinats sectors a Espanya per l'avenç de l'independentisme i per les protestes per la crisi econòmica